Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

РФ тисне на кількох напрямках на фронті

Але ЗСУ зберігають позиції у Вугледарі й Костянтинівці
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські війська тиснуть на кількох напрямках фронту – просуваються біля Часового Яру та Покровська Донецької області. Однак Збройні сили України зберігають позиції у Вугледарі та Костянтинівці, заявляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Просуваються окупанти й у Харківській області, але 26 вересня підтверджених змін лінії фронту не було. Наступали загарбники в районі Липців і Глибокого, Вовчанська і Тихого.

А також продовжували наступ на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна, але жодних підтверджених змін лінії фронту не було. Так звані російські "воєнкори" повідомляли, що війська РФ начебто просунулися на глибину 450 метрів у північній частині Макіївки та захопили більшу частину Невського, проте експерти ISW не знайшли цьому підтвердження.

На Сіверському напрямку загарбники продовжували наступальні дії в районі Білогорівки, Верхньокам’янського та Спірного, але на лінії фронту без змін. Однак нещодавно незначно просунулися на північ від Часового Яру та в західній частині Калинівки.

"26 вересня путінські війська продовжили наступ у районі Торецька і штурм біля самого міста, в районі Неліпівки, Леонідівки та в напрямку Щербинівки. Однак підтверджених змін лінії фронту не було. Просунулися вороги й на схід і південний схід від Покровська", – кажуть аналітики.

Продовжували окупанти наступати ще й на захід від Донецька, але підтверджених змін на лінії фронту не було.

Водночас українські захисники зберігають позиції у Вугледарі та Костянтинівці у відповідь на нещодавні західні повідомлення про протилежне, в яких зазначається, що російські війська мають вогневий контроль над усіма дорогами, що ведуть до Вугледара. Втім, Інститут вивчення війни не знайшов підтвердження цих заяв.

"ЗСУ утримують оборонні позиції поблизу цього селища та обороняються від російських механізованих штурмів, які тривають у цьому районі", – цитують в ІSW речника української бригади.

Разом з тим, за словами речника Таврійського угруповання військ ЗСУ полковника Владислава Волошина, ситуація в районі адмінкордону Донецько-Запорізької області може загостритися. Оскільки українська розвідка помітила, як окупанти збирають штурмові групи поблизу Приютного та отримують 25 одиниць легкої техніки та баггі з резервної бази. І такі дії свідчать про те, що вороги готуються поновити штурм в районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей.

А ось в Курській області РФ Сили оборони України продовжують свою операцію та штурмові дії.

Новини за темою: Вороги просунулися біля Торецька й Покровська, а ЗСУ мали успіх поблизу Сватового

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у Генеральному штабі ЗСУ зазначають, що українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат у живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж усієї лінії бойового зіткнення.

Приміром, за минулу добу на Сіверському напрямку точилися чотири бої. Захисники зупинили усі спроби противника прорвати оборону у районах Білогорівки, Верхньокам’янського та Спірного.

А на Покровському – відбивали 42 ворожі штурмові дії в районах населених пунктів Зелене Поле, Миколаївка, Лисівка, Крутий Яр, Новогродівка, Селидове, Маринівка та Красний Яр. Найбільша концентрація атак була біля Селидового та Маринівки.

Напередодні експерти американського інституту інформували, що війська РФ підійшли до околиць Вугледара, що на Донеччині. Однак аналітики стверджували, що навряд чи такі дії дадуть окупантам оперативну перевагу для подальших наступів у західній частині області.

Читайте також:
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Байден очолить засідання "Рамштайну" на рівні лідерів держав