Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility

Надалі Рада ЄС має письмово затвердити рішення

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Постійні представники країн Європейського союзу погодили першу регулярну виплату для України у розмірі майже 4,2 млрд євро в межах програми Ukraine Facility. Про це стало відомо з повідомлення угорського головування в Раді ЄС.

"Посли ухвалили транш у межах "Українського плану", що відкриває шлях до перерахування майже 4,2 млрд євро на підтримку відновлення, реконструкції та модернізації України", - йдеться в повідомленні.

Наступним кроком Рада ЄС перейде до письмової процедури і затвердить відповідне рішення.

Україна розраховує отримати допомогу від ЄС у вересні

Зауважимо, минулого тижня Україна зробила всі необхідні дії для реалізації програми Ukraine Facility і направила до Єврокомісії запит на отримання 4,1 млрд євро допомоги. 

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко коментувала, що наша держава своєчасно і в повному обсязі виконує індикатори, заплановані в межах Ukraine Facility. Оскільки ці кроки відкривають для України фінансування, передбачене програмою. Для цього підписані усі додаткові угоди з ЄС, які дозволяють отримати зазначені кошти відповідно до узгодженого графіка. 

Зазначалося, що впродовж липня Єврокомісія має опрацювати та підтвердити звіт про виконання Україною індикаторів другого кварталу 2024 року. І вже тоді протягом наступних двох місяців країни-члени ЄС повинні затвердити рішення щодо надання відповідних коштів Україні. Йдеться про те, що наступний транш Україна може отримати у вересні.

Новини за темою: Україна підписала угоду з ЄС на 5,27 млрд євро в рамках Ukraine Facility

Нагадаємо, Ukraine Facility – це програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро, яка діє з 2024-го до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету.

Програма розділена на три ключових складові: пряма підтримка державного бюджету, спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах та технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами.

Читайте також:
Гранти для навчання студентів уже доступні в "Дії": Як оформити заявку та скільки можна отримати коштів?
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії