Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Президент України підписав закон про ратифікацію Римського статуту

Ратифікація дозволить Україні притягувати російських злочинців до відповідальності

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський

24 серпня президент України Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Про це свідчать дані з картки закону.

21 серпня Верховна Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Тоді за відповідний законопроєкт проголосував 281 народний депутат.

Ратифікація дасть Україні змогу набути повноправного членства в МКС. Згодом Україна набуде повноправного членства в суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав – учасниць Римського статуту. Це дозволить Україні притягувати російських злочинців до відповідальності.

До того ж ратифікація дасть змогу затверджувати розподіл бюджету МКС з метою забезпечення належного розслідування російських злочинів в Україні.

І брати участь у виборах суддів та інших виборних осіб (зокрема прокурора Міжнародного кримінального суду), впливати на розробку змін до Римського статуту, що є ключовим для нас у питанні захисту наших військових.

Народна депутатка Ірина Геращенко пояснювала, що Україна ратифікувала Римський статут з окремою заявою. Згідно з документом протягом семи років після набрання чинності "Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту".

Новини за темою: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти релігійних груп, завданих РФ у Криму

Нагадаємо, 15 серпня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію статуту та поправок до нього.

Загалом Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, проте до цього часу було без ратифікації. Римський статут МКС на сьогодні ратифікували 125 держав, зокрема вже й з Україною.

Читайте також:
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський
Зеленський розкрив основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену
Зеленський розповів, про що говорив з Трампом два місяці тому