Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Правоохоронці затримали одного з ідеологів російського вторгнення в Україну Дмитра Чистіліна

За даними СБУ, Чистілін – помічник ексрадника Путіна Сергія Глазьєва
Джерело: СБУ

Українські правоохоронці спільно з іноземними колегами затримали Дмитра Чистіліна – ідеолога збройної агресії Росії.

Він, за даними Служби безпеки України, – помічник ексрадника президента РФ Володимира Путіна Сергія Глазьєва, одного з головних "модераторів" захоплення українського Криму, Донецької та Луганської областей, розробника "Стратегії інформаційної війни", яка виправдовувала повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Наша спецслужба установила, що протягом тривалого часу (з 2016-го до 2024 року) Чистілін підготував для Кремля низку так званих "аналітичних матеріалів", в яких підтримував збройну агресію РФ та так зване "приєднання" тимчасово окупованих районів України до складу країни-агресорки.

"Надаючи допомогу російським спецслужбам, зловмисник став автором численних публікацій, спрямованих на проведення інформаційних диверсій проти нашої держави. Також Чистілін брав активну участь у просуванні інтересів Кремля за межами Росії. Серед іншого він організовував втручання у виборчі процеси у країнах Східної та Центральної Європи на користь Москви", – констатують в СБУ.

Ба більше, цей пропагандист брав участь у проведенні так званих "круглих столів" у європейських країнах нібито від імені української громадськості.

Власне, коли він повертався до РФ після одного з таких "форумів", його і затримали. Тепер же пропагандист отримав підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України.

Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін'юсту, підготовлений за матеріалами Державного бюро розслідувань, та стягнув в дохід держави 100% корпоративних акцій ПрАТ "Пентопак" та дочірнього підприємства "Атлантіс-Пак Україна", фактичним кінцевим власником яких є російський олігарх Іван Саввіді.

Також ми писали, що Україна націоналізувала нафтогазові активи російського олігарха Худайнатова на пів мільярда гривень. Зазначалося, що у дохід України стягнуто 100% його частки у статутному капіталі ТОВ "Нафтова компанія "Альянс-Україна".

Читайте також:
Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва
Мобілізація та демобілізація: Чи можна вирішити проблему, пояснює експерт
На зустрічі з Зеленським Шольц анонсував новий пакет військової допомоги для України
Закликав силою скинути законну владу в Україні: У Києві затримали TikTok-блогера