Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець

Найскладнішою є робота з повернення цивільних

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація незаконно утримує понад 14 тисяч громадян України, серед яких є не тільки військовополонені, а й цивільні. Про це сказав уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Омбудсмен прокоментував нещодавнє повернення з російського полону 10 громадян України, серед яких був і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. І зазначив, що у випадку цивільних про обмін мови немає, як, наприклад, у випадку військовополонених. Адже йдеться саме про повернення.

"Повертаючи три категорії громадян України, – це діти, військовополонені, цивільні – саме щодо цивільних це найскладніша робота. Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої можна проводити цей процес", – пояснив Лубінець.

Разом з тим уповноважений із прав людини уточнив, що останнє повернення цивільних було першим випадком, коли участь у поверненні українців додому взяв Ватикан. До цього він надавав допомогу тільки у випадку дітей.

"Сподіваюся, що якраз це повернення стане новою точкою. Можливо, нарешті відкрився новий канал і комунікації, і повернення цивільних громадян України", – припустив Лубінець.

Водночас омбудсмен наголосив, що Україна докладає всіх зусиль для повернення майже 20 тис. дітей і "десятків тисяч" людей, які вважаються зниклими безвісти.

Новини за темою: Україна повернула з російського полону ще 90 військових

До речі, станом на кінець січня наводили цифри у 30 тисяч цивільних, які зникли в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Пояснювали, що і цю кількість можуть входити люди, які перебувають в ув'язненні без права на спілкування. Або ж ті, хто загинув під час бойових дій, але тіла яких не ідентифікували, тож сім'ї не знають, де вони перебувають. Стосувалося це й дітей, яких незаконно депортувала РФ.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"