Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

НАЗК внесло OTP Bank до переліку спонсорів війни

OTP Bank є вже 24 компанією, яку НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни
OTP Bank
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це йдеться на сайті НАЗК.

Зазначається, що таке рішення ухвалено через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та фактичне визнання так званих Донецької та Луганської "народних республік".

"ОТП Банк становить основу міжнародної фінансової групи ОТП (OTP Group), яка є одним з лідерів ринку фінансових послуг Центральної та Східної Європи згідно з даними Будапештської фондової біржі. OTP Bank має дочірні банки в Росії, Україні, Хорватії, Словенії, Словаччині, Чорногорії та Румунії", – йдеться в повідомленні.

Крім того, OTP входить до числа 50 найбільших банків Росії, а по низці напрямків входить до лідерів ринку. Він обслуговує понад 2,2 млн клієнтів і представлений більше ніж в 1850 населених пунктах держави-терориста, що підкреслює його важливість для економіки Росії, яка бореться з санкціями Заходу та намагається їх обійти.

Зазначений банк займає друге місце на ринку POS-кредитування (надання кредитів в пунктах продажу товарів) з часткою цього ринку 15,3%. Банк також займає восьме місце в Росії на ринку кредитних карт.

"Російський ОТП Банк залишається одним з провідних банків на російському ринку фінансових послуг навіть після вторгнення РФ в Україну. Згідно зі звітністю OTP Group за 2021 рік, чистий прибуток російського банку склав 37,6 млрд форинтів, або 7,6% від сукупного прибутку групи", – зазначають в НАЗК.

За наявною інформацією щодо фінансових результатів, російський ОТП Банк отримав у 2020 році 113 млн рублів прибутку та сплатив до бюджету країни-агресора колосальну суму – близько 190 млн рублів лише податку на прибуток. 

Також у ЗМІ з’явилась інформація, що цей банк також надає пільгові умови кредитування російським військовим. Зокрема, росіяни, призвані на військову службу за мобілізацією або за контрактом, а також їхні сім’ї можуть подати заяву на надання відстрочки платежів за кредитами та позиками. При цьому банки посилаються на закон РФ від 7 жовтня 2022 року №377-ФЗ, фактично визнаючи так звані Донецьку та Луганську "народні республіки".

"Таким чином, продовжуючи фінансові операції російського підрозділу, OTP Group чітко демонструє підтримку та спонсорування тероризму", – йдеться в повідомленні.

OTP Bank є вже 24 компанією, яку НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни. Внесення до цього переліку є дієвим репутаційним інструментом, оскільки  такі компанії вносяться до бази даних World-Check, яка здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками. Взаємодія з базою World-Check допомагає захищати міжнародний фінансовий сектор від спонсорів російської війни, співпраця з якими є небезпечною для соціально відповідального бізнесу.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя