Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду

Чисельність населення України станом на 2001 рік становила 48,5 млн осіб
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів схвалив стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Про це йдеться в розпорядженні №922-р.

У документі зазначається, що Україна потребує системного стратегічного рішення, що дасть змогу мінімізувати демографічні ризики та пом'якшити загрози.

Своєю чергою демографічні виклики та загрози для розвитку України посилюються через:

  • швидке скорочення чисельності населення внаслідок депопуляції (перевищення кількості померлих над кількістю новонароджених);
  • масштабну трудову міграцію, що часто переходить у постійну;
  • тимчасову окупацію частини території України та виклики, зумовлені збройною агресією.

Скільки населення зараз в Україні?

За даними Держстату, чисельність населення України станом на 2001 рік становила 48,5 млн осіб, а за оцінкою Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи Національної академії наук на 1 січня 2022 року чисельність населення України становила 42 млн осіб, на липень 2024-го – 35,8 мільйона (на підконтрольних територіях – 31,1 млн осіб).

Який прогноз?

У документі уточнюється, що з урахуванням викладених викликів і загроз, дія яких триватиме і після завершення бойових дій або припинення чи скасування воєнного стану в Україні, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а до 2051-го – до 25,2 мільйона.

Водночас у документі сказано, що для міграційного приросту населення та зниження рівня відтоку українців за кордон необхідно:

  • створення умов для добровільного повернення українців із-за кордону та зменшення відтоку населення з України;
  • поглиблення співпраці з представниками закордонних українців;
  • залучення мігрантів з-поміж іноземних громадян для задоволення потреб ринку праці, які неможливо задовольнити за рахунок внутрішніх ресурсів;
  • сприяння зниженню рівня відтоку молоді за кордон.

Для природного відновлення чисельності населення необхідне підвищення рівня народжуваності (коефіцієнт народжуваності – 2,1–2,2 дитини на одну жінку).

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід