Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

На звільнених територіях Херсонщини нині проживають 168 тисяч людей, – глава Херсонської ОВА

Понад 47 тисяч громадян вдалося евакуювати з населених пунктів вздовж Дніпра

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Станом на липень на звільнених територіях Херсонської області проживають 168 тисяч людей. Зараз в регіоні деокуповано 228 населених пунктів – це на правому березі Дніпра, розповів під час інтерв'ю "РБК-Україна" голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За словами очільника області, з вищевказаної кількості людей – ця цифра є третиною від населення, яке жило в області до початку повномасштабного вторгнення. І це не враховуючи лівий берег.

"Загалом на Херсонщині жило близько мільйона людей, зараз 168 тисяч на правому березі. Серед них більше ніж 70 тисяч – це люди похилого віку, 14 тисяч – діти. І приблизно 31 тис. мешканців мають статус ВПО, які приїхали з лівобережжя, або далі в більш безпечні громади", – сказав Прокудін.

Посадовець додав, що понад 47 тисяч громадян вдалося евакуювати з населених пунктів вздовж Дніпра, з них майже 6,5 тис. – це діти, 470 маломобільних.

Нині для таких громадян створюють хаби в інших містах: Києві, Дніпрі, Кривому Розі, Миколаєві. У цих місцях можна отримати гуманітарну допомогу, продуктові, гігієнічні набори, юридичну, психологічну допомогу. Крім того, можна дізнатися щодо вакансій, адже в хабі працюють співробітники Центра зайнятості. У планах – відкрити хаби у Львові і Кропивницькому.

Згадав Прокудін і про ворожі обстріли регіону, назвавши ситуацію важкою.

"Якщо брати все що відбувається в області, то можна сказати, що у нас вибух кожні дві хвилини. Тобто якщо розбити по інтенсивності, то жителі Херсонської області загалом чують вибухи кожні дві хвилини", – пояснив очільник області.

Новини за темою: Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону

Варто нагадати, що Збройні сили України в жовтні – листопаді 2022 року звільнили всю правобережну частину Херсонської області включно з обласним центром. Відтоді прилеглі до Дніпра райони Херсонщини стали обʼєктом щоденних обстрілів з боку російських військ, які зберігають контроль над лівобережною частиною області, за винятком невеликої території, яку відбили Сили оборони України.

До речі, торік у листопаді український мер окупованої Нової Каховки, що на Херсонщині, Володимир Коваленко розповідав, що низка населених пунктів цієї громади на лівобережній Херсонщині через війну стали безлюдними. Зокрема, в селі Корсунка вже не було місцевих, а лише велика кількість розбитої російської техніки.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP