Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

На саміті G7 Україна й США мають намір підписати безпекову угоду

Очікують, що угода, яку підпишуть Вашингтон і Київ, буде подібною до 14 інших угод, які Україна вже уклала

Володимир Зеленський і Джозеф Байден 

Джерело: Офіс Президента

13 червня на саміті G7 в Італії Україна та Сполучені Штати Америки планують підписати безпекову угоду. Цей договір стане 15-ю безпековою угодою, яку Київ підпише зі своїми союзниками, повідомляє CNN із посиланням на свої джерела.

Видання вказує, що угоду укладуть після довготривалих місяців переговорів між країнами.

"Обіцяна з боку США буде "виконавчою угодою". І це робить її менш формальною, ніж договори, а також необов’язковою для майбутніх президентів", – інформують джерела.

Також очікують, що угода, яку підпишуть Вашингтон і Київ, буде зрештою подібною до 14 інших угод, які Україна вже уклала.

Що передбачає документ?

Загалом документ зобов'язуватиме США протягом 10 років:

  • продовжувати навчання українських військових;
  • розширювати співпрацю у виробництві озброєнь та військової техніки;
  • продовжувати надавати військову допомогу;
  • більше обмінюватися розвідувальними даними.

Водночас у разі повторної атаки Росії, Сполучені Штати обіцяють провести консультації з Україною, щоб визначити подальші кроки. Аналогічні положення мають угоди з Британією, Францією та Німеччиною.

"Проте двостороння угода зі США, як і з іншими союзниками України, не міститиме положення про взаємну оборону, яке б зобов'язувало їх до військового захисту України в разі нового нападу", – додає видання.

Крім того, за словами джерел, безпекова угода між Сполученими Штатами та Україною не міститиме конкретних грошових зобов’язань щодо підтримки оборони України.

Разом з тим у додатку до угоди мають вказати, як адміністрація президента Джо Байдена планує працювати з Конгресом над виконанням зобов’язань у сфері безпеки, зокрема щодо довгострокового фінансування для підтримки оборони України.

До того ж видання пише, що угода з’явилася в той момент, коли американсько-українські відносини почали відновлюватися після похитувань наприкінці минулого року. А також у цьому році на тлі боротьби в Конгресі щодо додаткового фінансування України для США – за що Байден особисто перепрошував перед президентом України  Зеленським під час зустрічі в Парижі минулого тижня.

Новини за темою: Новий пакет від США: Повний список озброєння, яке отримає Україна

Варто додати, що президент Сполучених Штатів Америки також під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Франції оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні. Йшлося про озброєння на суму 225 мільйонів доларів. 

Читайте також:
Лікувати ігрозалежних будуть за єдиним держстандартом: Готують запровадження соцпослуг
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок