Втрати росіян: 6 6 0 4 7 0 (+1250)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

"Миробачення-2024". Що таке "план Помпео" і чому політики почали "мірятись" мирними планами щодо України та Росії

Спочатку "план Джонсона", далі "план Помпео". Схоже на те, що політики потихеньку включаються у змагання "мирних планів", які мають закінчити війну України та Росії. Сьогодні поговоримо про один із цих планів та вірогідну причину оцих всіх "змагань"
Джерело: UWN

Ну ось знову. Не встигло українське суспільство обговорити та за звичкою пересваритись через так званий "план Джонсона" – думки колишнього прем'єра Великої Британії щодо того, як Дональд Трамп у разі перемоги на виборах зможе закінчити війну між Україною та Росією, як на порозі – новий план. 

Він з'явився під заголовком "Мирний план Трампа для України" в авторській колонці на сторінках Wall Street Journal. У цієї колонки два автори, їхні імена – Майк Помпео та Девід Урбан. Давайте відразу кілька слів про них. 

Хто такий Девід Урбан? 

відкриті джерела

Американський лобіст, керуючий директор BGR Group, яка пов'язана з республіканцями. Був старшим радником президентської кампанії Дональда Трампа у 2016 році. Також консультував Трампа під час президентської кампанії у 2020 році. 

Хто такий Майк Помпео? 

відкриті джерела

Республіканець. Колишній державний секретар США при Трампі (з квітня 2018-го по січень 2021 року), колишній директор ЦРУ (2017–2018 роки).

Новини за темою: Трамп збирається на дебати з Гарріс, але ще може відмовитись

І ось ці двоє відомих республіканців вирішили поділитися планом, завдяки якому, на їхню думку, Трамп після приходу до влади зможе закінчити війну в Україні. Ось що цей план передбачає. 

"План Помпео" по пунктах

  • Розкрити енергетичний потенціал Америки. Це серед іншого має "скоротити бюджет воєнних злочинів Путіна".
  • Відновити зв'язки із Саудівською Аравією, що створить можливість для саудівців приєднатися до США у "видавлюванні" Росії зі світових енергетичних ринків.
  • Ввести реальні санкції проти Росії. "Санкції адміністрації Байдена звучать добре на папері, але порожні". 
  • Нарощувати оборонну промисловість Америки. Щоб показати противникам, що вони не можуть конкурувати з оборонними можливостями США.
  • Оживити НАТО. Зокрема, підняти планку витрат до 3% від валового внутрішнього продукту країн-членів.
  • Створити програму "ленд-лізу" на 500 мільярдів доларів для України. Тобто дозволити Україні взяти в борг стільки, скільки їй потрібно.
  • Зняти усі обмеження на тип зброї, яку Україна може отримати та використовувати.

"Ці кроки дозволять пану Трампу встановити умови угоди: війна негайно припиняється. Україна нарощує значні сили оборони, щоб Росія ніколи більше не нападала. Ніхто не визнає окупацію Росією і заявлену анексію будь-яких українських територій – так само, як ми ніколи не визнавали приєднання до СРСР прибалтійських держав і не визнавали Східну Німеччину до 1974 року. Крим демілітаризовано. Україна відновлюється за рахунок репарацій із заморожених резервів Центрального банку Росії, а не доларів американських платників податків".

  • Україна вступає до НАТО якнайшвидше, щоб усі європейські союзники взяли на себе тягар її захисту. Північноатлантичний альянс створює фонд у розмірі 100 мільярдів доларів для озброєння України, при цьому частка США має бути обмежена 20%, як і у випадку з іншими загальними бюджетами блоку.
  • Європейський Союз має швидко прийняти Україну та допомогти їй модернізувати та розвинути свою економіку.
  • Якщо Росія виконає ці умови, то Захід поступово зніме санкції. Вони будуть повністю зняті, як тільки Україна увійде і до НАТО, і до ЄС. 

"Тим, хто сумнівається: останнє, чого хоче пан Трамп під час другого терміну, – це провал у зовнішній політиці, який відверне його від внутрішнього порядку денного і в порівнянні з яким невдале виведення військ Байдена з Афганістану здасться успіхом", – резюмують автори плану.

Новини за темою: Зеленський розповів, коли Україна підготує мирний план та як на це вплинуть вибори у США

Один за одним публікуються "мирні плани". Що відбувається?

відкриті джерела

Український політолог-міжнародник, виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко вважає, що наявність усіх цих планів – не співпадіння.

"У Трампа є його власні заяви про те, що він здатний швидко закінчити війну, однак вони не підкріплюються конкретним змістом, на яких умовах. Тому зараз багато гравців намагаються сконтактувати з ним, щоб допомогти йому таке бачення сформувати. У разі, якщо він раптом стане президентом, щоб він там не наробив дурниць", – зазначив Сушко у коментарі для UWN

За його словами, різні гравці по-своєму намагаються йому допомогти таке бачення сформувати.

"Наскільки це буде успішно? На сьогодні, по-перше, ми не бачимо Помпео серед тих людей, які складають близьке коло Трампа. Його точку зору на зовнішню політику зараз формують дещо інші люди. А Помпео належить до тих, хто намагається довести йому свою корисність і тоді, можливо, увійти на певних ролях до команди. Власне, з цим я пов'язую появу його плану". 

Щодо "плану Джонсона", тут, на думку Олександра Сушка, все простіше. 

"Він є, по суті, приватна особа зараз. Він не є на сьогодні тим, хто має істотний вплив. Тому, попри те, що він людина відома і добре відома в Україні, але, скажімо, я б не перебільшував можливість його впливу".

На що розраховують автори "мирних планів"?

Олександр Сушко звертає увагу на те, що у Трампа, за оцінками більшості експертів, немає якогось чіткого плану, але є заяви.

"Тобто тепер, коли він так багато разів заявляв про те, що можна закінчити війну швидко, він вже фактично є заручником своїх власних заяв. Але ці заяви не підкріплені чітким баченням того, на яких умовах. І саме на це розраховують ці гравці, діячі різні, які намагаються йому хтось публічно, а хтось, я впевнений, непублічно, не оголошуючи це в медіа, допомогти з тим, щоб сформувати таку позицію".

Новини за темою: У Трампа назвали фейком повідомлення WP про "мирний план" зі здачею територій України

Чому? 

Тому що, за словами Сушка, є серйозні побоювання: те, що Трамп називає швидким врегулюванням, може означати прийняття вимог Путіна. Він начебто так і не говорить, але такі побоювання є.

ому що іншого шляху щось зробити за один день я особисто не бачу. Це просто пристати на умови Путіна. Тому, власне, таке побоювання є, тому що ніяких своїх бачень, планів, принципів регулювання він не оголошує. Це створює певний вакуум, певний простір для того, щоб різні діячі виходили з ініціативами". 

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід