Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Можна сказати, що заповідника "Асканія-Нова" більше немає, – Прокудін

Росіяни викрадають тварин та вивозять їх до Росії чи т.о. Криму
Асканія-Нова. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Росіяни знищили Біосферний заповідник "Асканія-Нова", що на окупованій частині Херсонської області. Про це сказав під час інтерв'ю "РБК-Україна" голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Посадовець зазначив, що загарбники розграбували унікальне місце Херсонщини.

"Це правда, росіяни його знищують. Останнє, що я чув, – вони вивозять тварин до Криму і до Росії. Тобто можна сказати, що заповідника більше немає – пограбували окупанти його капітально", – зауважив Прокудін.

Окупація заповідника

Заповідник "Асканія-Нова" розташований на лівому березі Херсонської області, який залишається окупованим з 24 лютого 2022 року. 

Наприкінці березня 2023 року російські військові взяли під контроль заповідник і встановили свою окупаційну "адміністрацію".

Періодично ЗМІ повідомляли, що загарбники знищують природні заповідники на окупованих територіях Херсонської області. На тих місцях окупанти розміщують техніку, влаштовують полігони та полюють на унікальні види тварин.

Наприклад, організація UAnimals публікувала світлини, як росіяни вихваляються вбитими безневинними тваринами, серед яких заєць-русак, фазан і благородний олень. Конкретну локацію злочинів не було встановлено, проте зазначалося, що саме стадо благородних оленів до початку повномасштабної війни мешкало в заповіднику "Асканія-Нова" та Азово-Сиваському національному парку.

"Асканія-Нова" має унікальну колекцію копитних тварин не тільки для України, а взагалі для Європи й для всього світу.

Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зауважувала, що росіяни розглядають це як просто вартісні об’єкти, тому що це, з одного боку, "дикунська їхня практика вбивати".

"Знаю, що вже ведуться розмови, є деякі адміністративні дії для того, щоб вилучити частину цих тварин, які є дуже дорогими. Приміром, коні Пржевальського – це величезна популяція в "Асканії", одна особа коштує до тисячі доларів, а вже буйволи – понад дві тисячі доларів, зебра – до трьох тисяч доларів одна особина. Такі спроби будуть зроблені – вивезення частини колекції або навіть її продаж в приватні колекції Росії, така загроза є", – говорила посадовиця.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP