Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Найбільші та найменші виплати, надбавки "за інтенсивність праці". Як фінансували нардепів у січні?

Загалом на всі виплати для депутатів ВР за січень пішло 19,4 мільйона гривень, що майже вдвічі більше, ніж за аналогічний місяць минулого року
Джерело: Верховна рада

Майже всі народні депутати України в січні цього року отримали 100% набавку до окладу за "інтенсивність праці". Про це повідомили в апараті Верховної Ради, передає "Українська правда".

Згідно зі звітом ВР, середня виплата на одного депутата за січень 2023 року склала 48,8 тисячі гривень. У цю суму входить оклад, 100% надбавка до окладу та варіативні виплати – за почесне звання, за науковий ступінь, кошти за відпустку, лікарняний або службове відрядження.

Зазначається, що надбавку в 100% отримали 396 із 415 депутатів. З 19 нардепів, які не отримали надбавку, 17 не отримали жодних виплат за січень. Здебільшого це позбавлені мандатів нардепи від забороненої "ОПЗЖ" – Ігор Абрамович, Олег Волошин, Тарас Козак, Наталя Королевська, Ренат Кузьмін, Віктор Медведчук, Юрій Солод, позафракційний Андрій Деркач, а також кілька депутатів з інших фракцій та груп, зокрема Лариса Білозір, Олесь Довгий, Ольга Стефанішина.

Ще двоє нардепів від "ОПЗЖ" – Андрій Аксьонов і Сергій Шахов, яких також позбавили мандатів, не отримали зарплату, але їм виплатили компенсацію за невикористану відпустку та відшкодування за відрядження відповідно.

Новини за темою: На Харківщині затримали місцевого депутата, який наказав переобладнати лікарні на військові госпіталі для росіян

Хто за січень отримав більше, а хто – менше?

Так, за даними апарату ВР, найбільші виплати за січень отримали голова парламенту Руслан Стефанчук – 78,9 тисячі гривень та голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Олександр Мережко – 69,1 тисячі гривень.

Найменші виплати отримали депутат із групи "Довіра" Валерій Лунченко – 4,9 тисячі гривень і виключений із фракції "слуг" Олександр Дубінський – 5 тисяч гривень.

Загалом на всі виплати для депутатів ВР за січень пішло 19,4 мільйона гривень – це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний місяць минулого року, коли на це з бюджету витратили 10,3 мільйона гривень.

До речі, з 1 лютого в Україні змінили порядок виплати додаткової винагороди для військових. Згідно з новими правилами, щомісячні бойові виплати в 100 тисяч гривень збережуть тільки тим бійцям, які воюють на передньому краї.

У зв'язку з рішенням уряду на сайті президента розмістили петицію, в якій автор просить повернути колишню зарплату бійцям.

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію і звернувся до глави уряду з проханням комплексно опрацювати порушені питання.

Докладніше про те, що не так із виплатами в 100 тисяч українським військовим після змін, ми писали тут.

Читайте також:
Рада дозволила працівникам "Укрпошти" використовувати зброю
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
ДП "Документ" надалі видаватиме паспорти чоловікам за кордоном: Рада ухвалила закон
Журналістів повертають до Верховної Ради, але є обмеження