Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Лукашенко в паніці від білоруських партизанів: Хто вони та як допомагають Україні

Білоруські партизани протидіють агресору з самого початку війни
Джерело: відкриті джерела

Громадський діяч, лідер міжнародного крила "Білоруського народного фронту" Франак Вячорка в ефірі UWN розповів хто доєднався до рядів білоруських партизанів та як вони допомагають Україні. 

Вячорка зауважив, що білоруські партизани діяли від самого початку війни в Укрїні. Проте їхні операції готувалися взагалі не під війну, а ще для боротьби з режимом Александра Лукашенка.

"У 2021 році був створений "План перемоги", куди приєдналися 200 тисяч білорусів різного віку, різних професій і планувалися акції спротиву по всій країні, щоб спаралізувати режим Лукашенка. Але потім почалась війна і треба було весь цей план переписувати, переробляти під спротив російським окупантам, тому що вони знаходяться на білоруській території нелегально", - каже Франак Вячорка. 

Як проходили операції партизанів 

Протягом цього часу були десятки акцій частково успішні, частково - ні, але коли зупиняли російські потяги вони не доставляли провіанти до російської армії, яка вже увійшла на території України це дії білоруських партизан і багато разів зупиняли роботу державних інституцій, взламували Роскомнадзор.

*28 лютого 2022 року всі троє підпалили релейну шафу сигналізації, централізації та блокування на залізничному перегоні Жердзь – Останкавичі у Світлогорському районі. В результаті на одній із ділянок залізниці Жлобин – Калинковичі, що йде в Україну, вийшли з ладу світлофори та стрілочні переводи. 

Новини за темою: У Білорусі Нобелівського лауреата Біляцького засудили до 10 років колонії

Нещодавно вони зламали ще одне міністерство Білорусі. Це все щоб допомогти і Україні, а також Білорусі.

"Щодо цієї операції, то ми її пишаємось, люди які зробили справжні герої. Це робилося з мінімальними ресурсами насправді купленими в магазині дронами, але ми бачимо яка реакція Лукашенка і я думаю навіть для такої реакції варто було це робити. Цей літак виглядає, що поїхав на ремонт і невідомо чи він взагалі буде до використання", - каже активіст. 

Реація Лукашенка

Вячорка каже, що сам Лукашенко в паніці, тому що він показав наскільки білоруси не підтримують Росію, наскільки "дірява ця протиповітряна система протиповітряної оборони".

Наслідки

Раніше у Гомельському обласному суді зачитали вироки трьом білорусам, які під час наступу росіян на Київ пошкодили обладнання на залізниці, щоб уповільнити доставку військової техніки РФ до кордону з Україною. Як повідомляють правозахисники з "Гомельської Весни", Денис Дикун засуджений до 23 років позбавлення волі, Олег Молчанов та Дмитро Равіч – до 21-го і 22 років відповідно.

Крім того, кожен з них оштрафований на 4800 білоруських рублів (близько 70 тисяч гривень). 

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка