Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

"Хезболла" масовано атакувала північ Ізраїлю ракетами

За даними деяких джерел, по Ізраїлю було запущено пів сотні ракет
Джерело: відкриті джерела

З території Лівану "Хезболла" масовано атакувала ракетами північну частину Ізраїлю. Про це повідомляє The Times of Israel.

Видання зазначає, що над Галілейським півостровом було зафіксовано численні перехоплення "Залізного купола". У місті Кір'ят-Шмоні та кількох прилеглих населених пунктах лунав сигнал повітряної тривоги. Водночас інші ЗМІ пишуть, що по півночі Ізраїлю було випущено десятки ракет, інші уточнюють кількість і називають цифру 50.

А 3 серпня ввечері ЦАХАЛ повідомив, що завдав удару по об'єктах "Хезболли" в районі Кфаркели на півдні Лівану. Удари в тому числі були завдані по об'єктах інфраструктури та військових структурах.

"Раніше сьогодні літак ВПС Ізраїлю знищив терориста "Хезболли" в районі Дейр Сер'ян. Крім того, артилерія Армії оборони Ізраїлю завдала ударів по об'єктах терору в районі Одайссе", – йдеться у дописі ЦАХАЛу.

Коли Іран може завдати удару по Ізраїлю

Чиновники США та Ізраїлю очікують, що Тегеран може завдати удару по території Ізраїлю вже в понеділок, 5 серпня. Про це пише Axios. Видання зазначає, що на Близький Схід прибув голова Центрального командування збройних сил США Майкл Курила.

Поїздка генерала до регіону була запланована ще до ескалації конфлікту між Ізраїлем, Іраном та "Хезболлою". Однак очікується, що зараз він скористається поїздкою, щоб спробувати мобілізувати ту ж міжнародну та регіональну коаліцію, яка допомогла захистити Ізраїль від іранської атаки 13 квітня.

Axios нагадує, що лідери Ірану та "Хезболли" поклялися помститися за вбивства головного військового командира "Хезболли" Фуада Шукра та політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії. Тегеран і палестинський рух покладають відповідальність за ці дії на Єрусалим, але ізраїльська влада не визнавала і не заперечувала причетність до вбивства.

Своєю чергою США нарощують свої сили на Близькому Сході в рамках підготовки до можливого нападу Ірану на Ізраїль, і направляє до регіону більше військових кораблів та винищувачів.

Американські чиновники очікують, що дії Ірану у відповідь здійснюватимуться за тим же сценарієм, що й напад на Ізраїль 13 квітня. Але, можливо, вони будуть масштабнішими, і в них також може бути задіяна "Хезболла" у Лівані.

Водночас The Jerusalem Post пише, що Тегеран планує атакувати Ізраїль 12 та 13 серпня в день Тиша-Бе'ав – день катастрофи єврейського народу.

Видання зазначає: джерела Sky News Arabia у західній розвідці повідомили, що вони мають докази того, що Іран планує здійснити атаку на Ізраїль у день Тиша-Бе'ав, який припадає цього року на 12 і 13 серпня. Атаку Тегерана буде здійснено у відповідь на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Також повідомляється, що атака Ірану, ймовірно, буде скоординована з "Хезболлою" – терористичним угрупованням, що підтримується Тегераном, запровадженим у Лівані. Крім того, вказується, що напад на Ізраїль у священний день жалоби може надавати емоційний та психологічний вплив на ізраїльтян.

Раніше Пентагон заявив, що США готуються до військового конфлікту між Іраном та Ізраїлем. У Пентагоні повідомили: Штати розгортають оборонні сили на Близькому сході, щоб захистити регіон та Ізраїль від нападу Тегерана.

Читайте також:
Чим небезпечні балістичні ракети, які Іран передав Росії, – британська розвідка
Численні забої голови і тіла: В Івано-Франківську троє молодиків побили військового
У Києві побили священника ПЦУ, який є також військовим
Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі