Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Ізраїль не підривав пейджери "Хезболли" у Лівані цього тижня, – Герцог

Втім, ізраїльський лідер переконаний: існує можливість різкої ескалації між обома країнами
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Ізраїлі спростували свою причетність до вибухів пейджерів та рацій угруповання "Хезболла" у Лівані, унаслідок яких цього тижня загинули десятки людей і тисячі – зазнали поранень. Про це заявив в інтервʼю Sky News президент Ізраїлю Іцхак Герцог. 

Очільник країни категорично відкинув "будь-який зв'язок з тією чи іншою операцією". Водночас Герцог не надав жодних доказів цього.

"Є багато ворогів "Хезболли", досить багато в наші дні. "Хезболла" душила Ліван, руйнувала його, створювала хаос у країні знову і знову. Ми тут просто для того, щоб захищати себе – це все, що ми робимо", – прокоментував президент.

Крім того, Герцог наголосив, що Ізраїль "чітко дає зрозуміти, що має вжити заходів для захисту свого народу".

Втім, ізраїльський лідер переконаний: існує можливість різкої ескалації. Однак Ізраїль не хоче війни з Ліваном.

Новини за темою: Ізраїль масовано атакував об'єкти "Хезболли" в Лівані. Лідер бойовиків заявив про оголошення війни

Вибухи пейджерів

Нагадаємо, 17 вересня сотні членів ліванського збройного угруповання "Хезболла", включаючи бойовиків і медиків, були серйозно поранені внаслідок вибуху пейджерів, які використовували для зв'язку в столиці Лівану Бейруті.

Комунікаційні пристрої "Хезболли", які вибухнули по всьому Лівану та в Сирії, були останньою моделлю, завезеною терористичною групою навесні.

Згодом стало відомо, що невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, замовлених ліванським угрупованням "Хезболла", за кілька місяців до вибухів заклала ізраїльска розвідка Моссад.

3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями "залишилася непоміченою" "Хезболлою".

Пізніше ЗМІ повідомляли, що Ізраїль заклав вибухівку в пейджери, які спрацювали в Лівані, ще на етапі їхнього виробництва. А саму операцію планували щонайменше 15 років. 

Читайте також:
США закликають Ізраїль і "Хезболлу" укласти тритижневе перемир'я
Зеленський повинен негайно звільнити посла України у США Маркарову, – спікер Джонсон
Ізраїль щонайменше 15 років готував операцію з підриву пейджерів у Лівані
Ізраїль масовано атакував об'єкти "Хезболли" в Лівані. Лідер бойовиків заявив про оголошення війни