Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Демобілізація в Україні наразі неможлива, – очільник МВС

Клименко зазначив, що якщо демобілізувати тих людей, які відслужили два роки, то в Україні "просяде" фронт
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Наразі в Україні нема умов для проведення демобілізації, оскільки на фронті дуже потрібні військові, які вже провоювали понад два роки. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Клименко пояснив, що якщо демобілізувати тих людей, які, наприклад, відслужили два роки, то в Україні "просяде" фронт і підрозділи будуть неповноцінними.

"Ми зараз або маємо поновити боєздатність підрозділів і в нас має бути як мінімум рівноцінна заміна під час ротації діючих бригад і батальйонів... Ми не маємо права обвалити фронт", – заявив він.

Щоб утримати армію на тому рівні, який є зараз, потрібні досвідчені військові.

"Наприклад, ці люди, які зараз тренуються на полігоні, вони стануть досвідченими військовими через кілька місяців... Якщо буде два склади, тоді ми зможемо говорити про якусь більшу демобілізацію", – сказав глава МВС.

Також він додав, що про затягнення війни "ніхто не знав".

"По-перше, питання до військових, в першу чергу і до військового командування, які планують операції. А по-друге, як ми можемо планувати, скільки буде війна? Тому ми маємо вже зараз готувати нове поповнення, що ми і робимо на сьогоднішній день. Ніхто не знав, що війна затягнеться на третій рік. Треба запитати і в командирів на фронті, і в особового складу на фронті, і у військового командування, як вони це собі бачать. Звичайно, ми радимося, ми це обговорюємо, але треба реально називати реальні цифри потреб у мобілізації. Генеральний штаб знає ці потреби, він абсолютно чітко планує всі операції, які відбувають на фронті, – або оборонні або наступальні", – пояснив міністр.

Що кажуть в Міноборони?

У квітні речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявив, що законопроєкт про демобілізацію військовослужбовців вже розробляється і його можуть внести у парламент найближчими місяцями. Однак досі таке рішення Рада ще не ухвалювала.

А президент Володимир Зеленський повідомив, що в законодавстві немає конкретного механізму демобілізації під час війни, адже на це ніхто не розраховував.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом