Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

ДБР провело обшуки в банку президента московського футбольного клубу ЦСКА

Правоохоронці перевіряли інформацію щодо правомірності отримання банком фінансових преференцій в сумі у понад 1,6 млрд гривень
Євгеній Гінер
Джерело: відкриті джерела

Працівники Державного бюро розслідувань провели обшуки у членів правління та наглядової ради і в офісі комерційного банку. Його бенефіціарним власником є громадянин Росії, президент російського футбольного клубу ЦСКА Євгеній Гінер. Про це інформує пресслужба ДБР.

"Слідчі дії проводилися для перевірки інформації щодо правомірності отримання та використання банком фінансових преференцій в сумі у понад 1,6 млрд гривень. Деякі з них установа отримала після початку активної фази бойових дій", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що отримана сума становить понад 50% активів самого банку та у понад 5,5 раза перевищує розмір статутного капіталу установи.

Також ДБР перевіряє інформацію щодо причетності високопосадовців та депутатів Російської Федерації до вчинення злочинів на території України. Зокрема, й через прямий чи опосередкований контроль над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури України.

Досудове розслідування триває.

Раніше

11 листопада 2022 року Печерський районний суд міста Києва арештував частки у стратегічних українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких можуть бути особи підконтрольні високопосадовцям та депутатам Російської Федерації.

Зокрема, йдеться про частки в статутних капіталах: АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об'єднанні в групу VS Energy.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року, введеним в дію указом президента України від 19.10.2022 №727/2022, серед іншого, застосовано санкції до громадянина Російської Федерації Євгенія Гінера терміном на 10 років.

Читайте також:
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві