Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ауслендер: Ізраїль хоче випробувати в Україні системи боротьби з іранськими дронами, бо знає, що йому доведеться мати з ними справу

Ізраїльське збройове лобі ледь не від початку повномасштабного вторгнення тисне на уряд з вимогою дозволити збройовий експорт в Україну
Джерело: відкриті джерела

Дозвіл Ізраїлю на поставку Україні антидронових систем має практичний вимір – Ізраїль хоче ці системи перевірити в бойових умовах, чи будуть вони ефективними проти іранських БПЛА. Про це в інтерв’ю UWN заявив ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер.

"Це не якісь кулемети, які стріляють, збивають дрони. Це системи радіоелектронної боротьби, грубо кажучи, глушилки, тільки дуже високотехнологічні, здатні дрон заглушити і приземлити. Тобто в окремих випадках – приземлити, в окремих випадках – посадити і взяти під контроль. Ізраїль дуже сильний у цих технологіях радіоелектронної боротьби. Зрозуміло, тут є аспект практичний – Ізраїль хоче ці системи перевірити в бойових умовах, чи працюють вони на іранських дронах, тому що рано чи пізно іранські дрони доведеться нам збивати. Загалом виходить, що вигідна угода обом сторонам", – вважає Ауслендер.

Новини за темою: Сергій Ауслендер: Оборонне співробітництво України та Ізраїлю – це айсберг, і ми бачимо лише маленьку вершину, а цікаві речі сховані під водою

При цьому додав, що ізраїльське збройове лобі ледь не від початку повномасштабного вторгнення тисне на уряд з вимогою дозволити збройовий експорт в Україну.

"Тому що це бездонний ринок, туди надходять системи з усього світу, системи з усього світу там проходять обкатку, зокрема новітні. З ізраїльського боку досить нерозумно було б такою можливістю не скористатися, тим паче Україна не просить подарувати, а просить їх продати. Взяти ті ж "Байрактари", доволі посередні безпілотники, в усякому разі порівняно з ізраїльськими, але, тим не менш, вони стали ледь не символом цієї війни, українського опору. А на їхньому місці могли б бути ізраїльські", – зазначив журналіст.

За його словами, оскільки йдеться про продаж антидронових систем, то після дозволу уряду Україна має укласти угоди з виробниками і вже тоді будуть деталі щодо обсягів поставок і їх термінів.

За даними видання Axios, Ізраїль запропонував Україні купити засоби радіоелектронної боротьби для придушення та знищення безпілотників. Системи мають радіус дії близько 25 миль і можуть бути розташовані поруч з електростанціями або іншими важливими об'єктами для захисту від дронів.

При цьому, за словами неназваних офіційних осіб, Міноборони України зацікавлене у цих системах, але також хоче придбати засоби захисту від балістичних ракет.

Читайте також:
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, - Плетенчук
У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення