Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення

Головний спосіб отримати більше грошей для України – залучити заморожені на Заході російські активи на суму понад 300 мільярдів доларів
ЗСУ. Ілюстративне фото
Джерело: Генштаб ЗСУ

Минулого тижня Україна отримала від Сполучених Штатів Америки необхідно важливий пакет допомоги в 61 мільярд доларів. Проте Україні все ще потрібен середньостроковий план фінансування, щоб протистояти натиску Росії, адже наша країна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, припускають журналісти Reuters.

Видання пише, що в поєднанні із зобов'язаннями інших країн останній пакет допомоги США має забезпечити Україну приблизно до кінця наступного року. Надалі ж центральне місце в цьому плані має посісти залучення російських заморожених активів, що дозволило б фінансувати війну щонайменше до кінця 2028 року.

"Навіть якщо Джо Байдена переоберуть президентом США в листопаді цього року, йому може бути нелегко отримати більше грошей від Конгресу. І якщо Дональд Трамп повернеться до Білого дому, американська підтримка України буде ще нестабільнішою. А багаторічний план фінансування, навпаки, мав би кілька переваг", – йдеться у повідомленні.

Автори пояснюють, що так план забезпечить певну страховку від політичних коливань Сполучених Штатів підніме моральний дух українців. А західним виробникам зброї додало б більше впевненості в нарощуванні виробництва.

Однак скільки Україні знадобиться коштів в майбутньому, залежить від того, яку війну вестиме держава.

"Оборонна кампанія обійдеться дешевше, ніж спроба вигнати Росію з великих територій. Але, враховуючи, що Кремль нарощує свої військові витрати, Україні в майбутньому, ймовірно, знадобиться теж щонайменше 88 мільярдів євро, виділених її союзниками на 2023 рік", – зазначено в статті.

Тому головний спосіб отримати більше грошей для України – мобілізувати заморожені на Заході російські активи на суму понад 300 мільярдів доларів. Ідеї включають конфіскацію активів, використання їх для підтримки кредиту, який західні країни нададуть Україні, або передачу Києву прибутків, що приносять активи.

І якщо Захід гарантуватиме виплату відсотків за активами впродовж десяти років, країни зможуть зібрати від 30 до 40 мільярдів євро. Проте це не змінить ситуацію, бо дасть змогу фінансувати Україну щонайменше пів року, кажуть журналісти.

"Отримати для Києва 320 мільярдів доларів – це зовсім інша річ. Це дозволить фінансувати війну щонайменше до кінця 2028 року. Якщо воюючі сторони припинять або заморозять конфлікт до цього часу, Україна зможе використати частину грошей на відновлення своєї економіки. Це, за оцінками Світового банку, обійдеться в 486 мільярдів доларів", – вказує видання.

Допомога від США

Додамо, крім найочікуванішого пакета від Сполучених Штатів Америки розміром 61 млрд доларів Україна отримає від США ще один пакет допомоги на 6 млрд доларів

Попередньо відомо, що туди, зокрема, увійдуть:

  • боєприпаси для систем Patriot, HIMARS, NASAMS;
  • артилерійські боєприпаси;
  • зброя для боротьби з БпЛА;
  • ракети класу "повітря-земля" для винищувачів;
  • дрони та засоби антидронової боротьби.

Новини за темою: Подальші бойові дії в Україні можуть розвиватись за двома сценаріями

Зауважимо, про те що війська РФ почнуть наступати наприкінці травня – на початку червня, говорив в інтерв'ю німецькому виданню Weltspiegel очільник ГУР МОУ Кирило Буданов. А головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський додав, що російським військам наказали захопити Часів Яр до 9 травня. ЗСУ посилюють оборону на цьому напрямку, аби стримати наступ ворога, який намагається прорвати оборону західніше Бахмута, аби вийти до каналу Сіверський Донець – Донбас. І захоплення Часового Яру створить умови для подальшого просування ворога до Краматорської агломерації.

Читайте також:
Росіяни на Харківщині перейшли до нової тактики, яка могла призвести до великих втрат, - ISW
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого