USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В ООН ухвалили історичну угоду про збереження третини планети

Угоду підтримало понад 190 держав
Природа
Природа
Джерело: відкриті джерела

Понад 190 країн – членів ООН ухвалили історичну угоду щодо захисту навколишнього середовища протягом наступних десятиліть. Про це повідомляє Еuronews.

Варто зазначити, що переговори щодо цієї угоди тривали понад чотири роки. Згідно з нею протягом наступних десяти років – до 2030-го 30% водних і сухопутних територій планети стануть охоронюваною зоною. Крім цього, угодою буде забезпечний захист прав корінних народів як розпорядників своїх земель. Також в тексті є заклик до фінансово забезпечених країн збільшити допомогу тим, що розвиваються, до 20 млрд доларів на рік до 2025-го і протягом наступних п'яти років – до 30 млрд доларів щороку.

Що конкретно захищатимуть

Угода спрямована на захист земель, океанів і видів від забруднення, деградації та кліматичної кризи. Крім того, згідно з угодою, відбудеться поступове зниження ризику забруднення землі пестицидами. Відповідно, на третині планети буде заборонена будь-яка діяльність, що спрямована на знищення природи.

Згідно з угодою, для фінансування ініціативи буде створено "цільовий фонд" в рамках існуючого фінансового механізму "Глобальний екологічний фонд" (GEF). Поточні фінансові потоки для природи в країни, що розвиваються, оцінюються приблизно в 10 мільярдів доларів на рік.

Представник кампанії "За природу" Брайан О'Доннелл, виступаючи за прийняття цієї угоди, наголосив, що вона дає надію на те, що криза, з якою стикається природа, починає привертати увагу, якої вона заслуговує.

"Лось, морські черепахи, папуги, носороги, рідкісні папороті та стародавні дерева, метелики, скати та дельфіни належать до мільйона видів, перспективи виживання та чисельності яких значно покращаться, якщо ця угода буде ефективно реалізована", – наголосив він.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
У Німеччині росіянин вбив двох українців: Ймовірно вони були військовими У Німеччині росіянин вбив двох українців: Ймовірно вони були військовими
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину