USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Росія блокує прохід нових суден до українських портів через Босфор, – АМПУ

Наразі в Босфорі на інспекцію очікують 94 судна
судно
Джерело: відкриті джерела

Росія гальмує роботу "зернового коридору", судна в середньому очікують на інспекцію російської сторони понад місяць. Про це повідомляє Адміністрація морських портів України (АМПУ).

Наразі в Босфорі на інспекцію очікують 94 судна: 69 – порожні під завантаження, а 25 – уже завантажені агропродукцією. Крім того, балкер T-Med із пшеницею на борту очікує на російську інспекцію ще з листопада 2022 року.

У портах "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" на 19 суден зараз вантажать 630 тисяч тонн агропродукції. Нових суден під завантаження поки не очікується.

За святкові вихідні дев'ять суден експортували 432 тисячі тонн української агропродукції для країн Африки, Азії та Європи. А за час роботи "зернового коридору" 620 суден експортували 16,5 мільйона тонн українського продовольства.

Зернова угода

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Читайте також:
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки