USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Чому Путін боїться оголошувати нову хвилю мобілізації: Роз’яснення аналітиків ISW

Кремль і міноборони Росії значною мірою шокували російське суспільство, коли оголосили часткову мобілізацію наприкінці вересня 2022 року
Окупанти, армія РФ, російські військові

Армія РФ

Джерело: відкриті джерела

Оскільки кремлівський диктатор Володимир Путін побоюється, що мобілізація в Росії є прямою загрозою стабільності його режиму, вона залишається малоймовірною у короткостроковій і середньостроковій перспективі. Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти нагадують, нещодавно російське опозиційне видання Meduza повідомило, що джерела, близькі до уряду Росії, стверджували: Москва розглядала ідею мобілізації відразу після Курської операції. Проте російський Кабмін та пов'язані з Кремлем бізнесмени виступили проти цих міркувань.

Водночас зазначається, що Путін під час всієї операції ЗСУ в Курській області сигналізував про свою прихильність до набору добровольців, хвалячись кількістю новобранців, зацікавлених у бойових діях в Україні.

"Путін не скористався заходженням українських військ у Курську область як можливістю підготувати російське суспільство до мобілізації в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Натомість він вирішив сформувати нові нерегулярні формування та розширити зусилля з вербування російських добровольців", – йдеться у публікації.

Однією із причин є те, що Кремль і міноборони Росії значною мірою шокували російське суспільство, коли оголосили часткову мобілізацію наприкінці вересня 2022 року. Тож зараз Путін прагне уникнути негативної реакції суспільства у відповідь на нову хвилю мобілізації.

Перша хвиля мобілізації

Як відомо, першу офіційну хвилю "часткової" мобілізації було оголошено у РФ 21 вересня 2022 року. Це сталося після успішної операції України у Харківській області, коли за лічені дні українська армія відновила контроль на величезній території Харківщини. Тоді росіяни додатково призвали близько 300 тис. чоловіків.

Після цього у ЗМІ неодноразово припускали, що Путін може оголосити ще одну хвилю через катастрофічні втрати російських окупантів на фронті. Однак у публічному просторі російська влада стверджує, що "потреби у проведенні мобілізації немає".

Читайте також:
Росія передбачала вторгнення ЗСУ в Курську область за кілька місяців, – The Guardian Росія передбачала вторгнення ЗСУ в Курську область за кілька місяців, – The Guardian
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко