Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині

Росіяни продовжують посилювати свої війська

ЗСУ. Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

Збройні сили України контратакували біля Глибокого на півночі Харківської області. Однак ворожі війська просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна у Луганській області й під Авдіївкою Донецької області, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними Інституту, окупанти 20 і 21 липня продовжували локалізовані наступальні операції на північ і північний схід від Харкова, але не просувалися. Крім того, вороги атакували поблизу Глибокого та у Вовчанську (Харківщина). Проте ЗСУ контратакували біля Глибокого.

Росіяни продовжують посилювати свої війська у цій місцевості, аби потім вести наступальні дії на Харківському напрямку, стверджують аналітики.

"Вороги тренуються протягом від двох до шести тижнів перед відправленням на харківський фронт і не отримують точної інформації про реальну ситуацію на цьому напрямку перед боями. Є навіть скріншот скарги дружини російського військовослужбовця 79-го мотострілецького полку (18-ї мотострілецької дивізії), що її чоловік зараз воює в районі Липців без води та їжі", - цитує Інститут заступника командира української бригади, яка діє на харківському напрямку.

Водночас росіяни просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але 21 липня не було підтверджених змін лінії фронту в цьому районі. Вороже Міноборони заявляло, що окупанти захопили Андріївку (на захід від Сватового) і Піщане (на північний захід від Сватового, Луганщина).

Але  21 липня російський військовий блогер заявив, що російські сили не повністю контролюють Піщане і що присутність російських військ в Андріївці не підтверджена, додають експерти.

Також окупанти продовжували наступальні дії на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки і на північний захід від Сватового біля Стельмахівки, Глушківки, Піщаного, Берестового. Наступали й на захід від Сватового біля Андріївки.

Аналітики зауважують, що війська РФ й надалі напередодні наступали в районі Часового Яру (Донеччина), але підтверджених змін лінії фронту не було. Тривали наземні атаки й поблизу Торецька. Бої були на схід від Торецька біля Північного та Дружби, на південний схід від Торецька біля Залізного і Південного, на південь від Торецька біля Нью-Йорка.

Разом з тим, 21 липня окупанти продовжували наступальні операції на захід і південний захід від Донецька. Однак аналітики не підтверджують жодного просування.

"Бої тривали на захід від Донецька поблизу Красногорівки і на південний захід від Донецька поблизу Георгіївки, Парасковіївки та Костянтинівки", - повідомили експерти.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ йдеться, що на Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося 12 бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Глибоке.

А ось на Куп’янському напрямку противник 11 разів атакував українські позиції. Сили оборони відбивали штурмові дії біля Синьківки, Стельмахівки, Берестового та в напрямку Глушківки.

На Лиманському напрямку ЗСУ відбили 11 атак окупантів неподалік Макіївки, Невського та Тернів. На Сіверському - дев'ять штурмових дій, поблизу Верхньокам’янського та Виїмки.

Водночас на Краматорському напрямку наші воїни зупинили 13 спроб противника прорвати нашу оборону, зокрема, в районах Часового Яру, де відбулася понад половина з цих боєзіткнень, та Андріївки Донецької області.

Зокрема, на Торецькому напрямку ворог здійснив вісім атак з повітря неподалік населених пунктів Північне, Залізне та Торецьк. На Покровському напрямку наші воїни відбили 39 наступальних і штурмових дій. Противник концентрував зусилля в районах Воздвиженки, Новоселівки Першої, Новоолександрівки, Прогресу, Калинового та Уманського Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка та Парасковіївка. Тут окупанти сім разів намагалися прорвати оборону наших військ. 

Новини за темою: Зеленський про втрати ЗСУ на війні: "Менше не стає"

Слід зазначити, що напередодні аналітики DeepState повідомляли, що росіяни захопили село Прогрес на Донеччині. Бої за цей населений пункт почались ще в останні дні квітня, до цього ЗСУ вдавалося успішно відбивати постійні атаки ворога. А 20 липня через відсутність достатньої кількості піхоти і її силам довелося відійти.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP