Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

"Зливи" з НАБУ: Службове розслідування про тиск на викривачів завершене і є порушення

Надалі висновок службового розслідування йде на розгляд дисциплінарної комісії

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Службове розслідування в справі про тиск на викривачів завершили та знайшли порушення кодексу етики працівників Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та закону про державну службу. Про це повідомив під час брифінгу очільник Нацбюро Семен Кривоніс.

За словами посадовця, напередодні він затвердив висновок службового розслідування, яке стосувалося подій вже після того як розпочали досудове розслідування щодо витоків.

"Це службове розслідування щодо можливого протиправного тиску на викривачів та інших питань, з цим пов'язаних. Управління внутрішнього контролю зафіксувало певні порушення кодексу етики працівників НАБУ, закону про держслужбу та низки інших нормативно-правових актів", – сказав Кривоніс.

Глава Нацбюро уточнив, що на початку розслідування допустили деякі помилки: їх визнають і надалі працюватимуть над "удосконаленням певних процесів".

Крім того, Кривоніс зауважив, що особа, щодо якої здійснювалося службове розслідування, надала свої заперечення. Тож все долучили до матеріалів.

Потім висновок службового розслідування йде на розгляд дисциплінарної комісії. Там мають дослідити матеріали справи й остаточно визначити, чи вчиняла особа порушення і чи застосовуватимуть до неї якісь заходи. Ця комісія складається з п'яти осіб – це три працівники Національного антикорупційного бюро і два представники ради громадського контролю при НАБУ.

Тим часом голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко під час брифінгу додав щодо "зливів" у Нацбюро, що досудове розслідування у справі триває. І ще запланована низка слідчих та процесуальних дій, частину з них нині проводять.

"Тож розголошення про це може зашкодити справі. Деякі труднощі створює те, що можливі фігуранти були обізнані з початком цього розслідування", – пояснив Клименко.

Справа про "зливи" з НАБУ

Як відомо, 22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки в будинку співробітника одного з підрозділів Національного антикорупційного бюро через витік інформації у резонансній справі.

Пізніше в САП повідомили, що йдеться про справу колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОП Юрія Голика – під час "Великого будівництва" зникло півтора мільярда гривень.

У ході слідства виявилося, що Голик отримував докладну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена та колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе. Невдовзі Кривоніс усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для "забезпечення об'єктивного розслідування" ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовилися про спільне розслідування справи.

Новини за темою: Фігурант справи про витік даних із НАБУ Голик виїхав з України, – ЗМІ

Також було відомо, що генпрокурор відмовився взяти участь у засіданні парламенту, щоб доповідати про свого заступника Вербицького. Надзвичайних причин Костін не вигадував, пояснив коротко: краще прийти після результатів слідства.

Засідання все ж таки відбулося, там були присутні голова комітету Анастасія Радіна та його члени. Була й табличка з ім'ям директора Бюро, хоч сам він не з'явився. Засідання було відкритим для преси.

А наприкінці червня ЗМІ інформували з посиланням на свої джерела, що в колишнього радника Дніпропетровської ОДА Юрія Голика, який є одним із головних фігурантів у справі про витік даних із НАБУ, проводять обшуки.

Читайте також:
Директор НАБУ звільнив першого заступника Углаву
Вирішував земельні питання за пів мільйона гривень: НАБУ та САП завершили слідство за підозрою заступника голови Рівненської облради
Голові АМКУ Павлу Кириленку повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56 млн гривень
Тендери на ремонт "Охматдиту" і будівництво військового кладовища перевірить НАБУ