Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Зеленський наказав звільнити всіх обласних воєнкомів

Під час перевірки ТЦК правоохоронними органами були виявлені випадки корупції, зокрема під час проведення загальної мобілізації
Президент України Володимир Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Під головуванням президента Володимира Зеленського 11 серпня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України. Головною темою засідання були результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Про це інформує пресслужба Офісу президента.

Зокрема учасники заслухали інформацію про результати ТЦК від директора ДБР Олексія Сухачова, голови СБУ Василя Малюка, міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, генпрокурора Андрія Костіна, голови НАЗК Олександра Новікова та директора НАБУ Семена Кривоноса.

"Під час перевірки ТЦК правоохоронними органами були виявлені випадки корупції, зокрема під час проведення загальної мобілізації, які становлять загрозу національній безпеці України та підривають довіру до державних інституцій", – йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим РНБО рекомендувала головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному призначити за рекомендаціями керівників оперативно-тактичних та оперативно-стратегічних угруповань на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, після проходження ними перевірки СБУ. Також Офісу генпрокурора спільно з НАЗК та ДБР рекомендовано вжити додаткових заходів із протидії вчиненню корупційних правопорушень посадовцями ТЦК.

За словами Зеленського, наразі вже відкрито 112 кримінальних проваджень щодо посадовців військкоматів, а також оголошено 33 підозри.

"Наші рішення. Звільняємо всіх обласних воєнкомів. Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоровʼя, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування", – заявив президент у своєму зверненні.

Також Зеленський поінформував, що за два тижні відбудеться засідання РНБО щодо військово-лікарських комісій (ВЛК).

Кримінальні провадження щодо військкомів

Загалом з початку російського повномасштабного вторгнення до України ДБР розслідує 112 проваджень щодо посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. За результатами цієї роботи 15 обвинувальних актів вже направлено до суду.

Резонансними фактами розкритих зловживань у військкоматах стали наступні випадки:

  • у Запоріжжі ДБР викрило воєнкома, який організував схему збагачення для свого оточення та допомагав ховатися від суду кримінальним елементам;
  • на Закарпатті ДБР повідомило про підозру військовому комісару, який змушував солдатів будувати його маєток;
  • на Київщині ДБР викрило посадовця Територіального центру комплектування та соцпідтримки на сприянні нелегальному перетині кордону;
  • у Полтавській області ДБР повідомило про підозру воєнкому, який жорстоко побив свого підлеглого;
  • в Одесі ДБР повідомило про підозру у незаконному збагаченні колишньому воєнкому;
  • на Рівненщині суд помістив за ґрати керівника обласного військкомату, який побив військового;
  • у Черкаській області ДБР повідомило про підозру працівнику військкомату, який за 10 тисяч доларів "відмазував" чоловіків від служби в армії;
  • на Вінниччині ДБР викрило злочинну групу, що сприяла ухилянтам у Вінницькому центрі комплектування;
  • у Краматорському районі ДБР викрило механізм видачі фіктивних документів для перетину держкордону: до схеми причетний воєнком з Донеччини;
  • перед судом постануть "ділки" з Буковини, які хотіли збагатитися на оформленні довідок про відстрочку від мобілізації.
Читайте також:
Українським держслужбовцям та військовим обмежили використання Telegram
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"
Гарріс планує зустріч із Зеленським у Вашингтоні наступного тижня
Сполучені Штати Америки вже ознайомлені з планом перемоги президента України Зеленського, – посол США в ООН