Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Західні країни затримують виділення коштів від прибутку заморожених активів РФ, – ЗМІ

Київ має отримати кошти до кінця року
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна стурбована затримкою в завершенні угоди, яка дасть змогу Києву отримати підтримку в розмірі 50 млрд доларів доходу від заморожених активів РФ. Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що Україна має отримати кошти до кінця року, згідно з угодою G7, яку було досягнуто в червні. Вона передбачає кредит, який буде погашений за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів РФ на суму близько 280 млн доларів.

Однак реалізація плану ускладнена через вимоги Сполучених Штатів Америки і ризик того, що Угорщина сповільнить ухвалення будь-якого загальноєвропейського рішення щодо підтримки України або санкцій проти Росії.

Новини за темою: Велика Британія готова позичити Україні заморожені активи РФ, – МЗС

Водночас США вимагають, щоб Європейський Союз кожні пів року подовжував заморожування активів РФ разом із ширшими санкціями проти Москви.

Нагадаємо, в червні в ЄС заявили, що протягом липня передадуть Україні 1,4 млрд євро з доходів від заморожених російських активів. Також до кінця року Києву виділять ще 1 млрд євро.

Гроші мали надійти із 210 млрд євро активів Центрального банку Росії, які Євросоюз заморозив у рамках багатосторонніх санкцій. Попри свій стан, ці активи продовжують приносити дохід, який Москва не отримує.

Як відомо, у травні Рада Європейського Союзу схвалила використання доходів від заморожених активів Центрального банку Росії на користь України.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів
Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025