Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Євросоюз уперше може запровадити санкції проти китайських компаній, що допомагають РФ, – FT

Китайські компанії в обхід штрафних заходів постачають до Росії компоненти, які можуть використовуватися для виробництва зброї

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти РФ політики можуть включити сім компаній з Китаю. Про це повідомила газета Financial Times із посиланням на копію санкційного списку.

Так, до санкційного списку увійшли дві компанії з материкового Китаю – 3HC Semiconductors і King-Pai Technology, а також пʼять компаній з Гонконгу – Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry і Alpha Trading Investments.

До прикладу, 3HC, яка виробляє компʼютерні мікросхеми, звинувачують у "спробі обійти експортний контроль та придбанні або спробі придбати товари американського походження для підтримки військової та/або оборонно-промислової бази Росії". А от King-Pai постачає у РФ мікроелектроніку, яка "має оборонне застосування, включаючи системи наведення крилатих ракет".

В обґрунтуванні обмежень ідеться, що електронні компоненти є ключовими для військово-промислового комплексу Росії при веденні бойових дій в Україні.

До санкційного списку, що готується, також входять дві компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів і одна з Вірменії. Такий перелік потребує одноголосного схвалення 27 держав – членів Євросоюзу.

"З огляду на ключову допоміжну роль електронних компонентів для використання військово-промисловим комплексом Росії для забезпечення агресивної війни проти України, доречно також включити деякі інші суб'єкти в третіх країнах, які займаються обходом торгових обмежень, а також певні російські організації, які займаються розробкою, виробництвом та постачанням електронних компонентів для оборонно-промислового комплексу РФ", – йдеться у документі.

Досі Євросоюз уникав штрафних заходів проти Китаю, кажучи, що не бачить доказів постачань зброї РФ. 

Разом з тим Польща подала пропозицію про новий пакет санкцій проти Росії за ведення війни проти України. Пропозиція Варшави передбачає зупинку імпорту російської нафти північною гілкою трубопроводу "Дружба", що йде до Німеччини. Вона також покладе край імпорту російських алмазів і природного газу, включаючи СПГ, і обмежить співпрацю в галузі ядерної енергетики.

Читайте також:
Литовські компанії експортували до Росії товари військового призначення щонайменше на 130 млн євро, – розслідування
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility