Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень

Активи було виявлено під час моніторингу способу життя колишнього чиновника
Андрій Наумов
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило у колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ необґрунтованих активів майже на 33 млн гривень. Про це йдеться на сайті НАЗК.

Хоча Нацагентство не вказує його імені, з обставин перевірки випливає, що йдеться про Андрія Наумова.

Так, у червні 2022 року на прикордонному пункті Прешево на виїзді з Республіки Сербія в автомобілі BMW X6 xDrive40d, яким він керував, було виявлено приховане від митного контролю майно, а саме:

  • кошти в сумі 592 990 євро (21 940 630 гривень);
  • грошові кошти в сумі 120 102 доларів США (4 203 570 гривень);
  • 2 смарагди по 6380 євро кожен (472 120 гривень).
Новини за темою: Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ

Сам Наумов стверджує, що виявлене в автомобілі майно є власністю його близьких осіб, зокрема частина грошей була позичена його батьком у знайомого. Однак НАЗК з'ясувало, що фінансової спроможності позичити такі кошти у позичальника не було.

Крім того, колишній посадовець Служби безпеки України також не мав доходів із законних джерел для придбання валютних коштів та смарагдів, які намагався приховати під час перетину державного кордону Сербії.

Ба більше, агентство не встановило законних джерел походження коштів на придбання автомобілів BMW X6 xDrive40d вартістю 116 022 євро (3 875 135 гривень) та Toyota MC Land Cruiser 200 (2 234 700 гривень), оформлених на цивільну дружину колишнього працівника СБУ та її батька.

Ці факти вже передано до Офісу генпрокурора.

Новини за темою: Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування

Справа Наумова

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того як її очолив Іван Баканов у 2019 році. 

У жовтні 2020 року журналісти "Схем" виявили численне елітне майно, оформлене на родину Наумова, зокрема 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва, придбану в чотири рази дешевше від ринкових цін. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри – у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем та у зловживанні владою або службовим становищем, а також у шахрайстві та завданні збитків державі в розмірі понад 3,2 млн гривень.

За кілька годин до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Наумов виїхав з України.

Для втечі з країни він використав кілька мікроавтобусів з готівкою та коштовностями, у тому числі діамантами. Автомобілі вирушили до Німеччини. Там він переховувався до свого затримання в Сербії.

Наприкінці вересня минулого року Вищий суд сербського міста Ніш засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова до одного року позбавлення волі. Його звинувачували у відмиванні грошей. Тоді адвокат Наумова заявив, що оскаржуватиме вирок.

Згодом у Сербії суд остаточно відмовив в екстрадиції ексгенерала Служби безпеки України Наумова. Зазначалося, що це рішення юридично закріплює попередні судові вироки в Сербії щодо невидачі Наумова на запит України.

 
Читайте також:
НАЗК із 500 посадовців ТЦК виявило лише вісім порушників
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар