Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

ВМС разом з ГУР ударили по окупантам на газовій платформі в Чорному морі

Загарбники використовували цю локацію, щоб зробити небезпечним цивільне судноплавство

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Воїни берегових ракетно-артилерійських військ Військово-морських сил Збройних сил України спільно з розвідниками Головного управління розвідки Міністерства оборони завдали удару по газовій вишці в акваторії Чорного моря. Там базувалися російські військові та технічне обладнання для розвідки, повідомив речник ВМС Дмитро Плетенчук.

"Окупанти використовували цю локацію (одна з "вишок Бойка", – ред.) для GPS-спуфінгу, щоб зробити небезпечним цивільне судноплавство", – розповів Плетенчук.

Речник додав, що за пів доби до ураження платформи загарбники якраз завезли туди обладнання та військовий персонал.

Водночас він уточнив, що свій штатний функціонал платформа не виконувала і цивільних там не було.

Новини за темою: "Сергій Котов" пішов на дно: Серед екіпажу російського корабля є загиблі, поранені й знищений вертоліт Ка-29

Раніше

Атаку на бурові газовидобувні платформи "вишки Бойка" українська розвідка здійснює вже не вперше. Зокрема цьогоріч у березні ГУР МО розкрило деталі спецоперації на одну з таких атак у документальній стрічці.

Так, у фільмі "Війна за море: від Дніпра до Криму" із циклу "Воєнна розвідка України" зазначено, що військові отримали унікальний досвід на воді та про висадку на береги під час форсування Дніпра на Херсонщині.

А потім приступили до важчих бойових задач уже у Чорному морі. Ще 20 червня 2022 року під час битви за острів Зміїний ЗСУ завдали ракетного удару по "вишкам Бойка". Розвідники розповідали, що одна з них, так званий блоккондуктор, звідки виходить сам газ, довго горіла. А розвідка потім довго "спостерігала за усіма вежами повітряними дронами й ретельно збирала відомості від своєї агентури в Криму".

Варто нагадати, що "вишки Бойка" – це бурові газовидобувні платформи "Петро Годованець" (побудована у 2010 році) та "Україна" (побудована у 2012-му) біля берегів Криму в Чорному морі, які Росія захопила у 2024 році.

Закупівля плавучих вишок для видобутку газу спричинила суспільний резонанс через можливе порушення законів України та привласнення держгрошей колишнім міністром енергетики України, проросійським політиком Юрієм Бойком. Вишки повернули під контроль України у вересні 2023 року. Є ще дві вишки: "Таврида" та "Сиваш".

Бурові платформи мають важливе стратегічним, економічне й безпекове значення як для України, так і для російських окупантів. Оскільки дають можливість контролювати за морською та частково повітряною обстановкою на півдні регіону.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP