Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні зростуть тарифи на газ та опалення для населення, – прогноз НБУ

Нові рахунки українці можуть отримати з наступного року
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Нацбанк прогнозує поступове зростання тарифів на комунальні послуги для населення в Україні з 2025 року. Йдеться про газ, опалення та постачання гарячої води. До кінця року вартість послуг залишиться сталою.

"Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів", – зазначається в прогнозі.

НБУ заявляє, що суттєве подорожчання електроенергії зумовлює загальну інфляцію. Через нові тарифи збільшаться зокрема і субсидії для населення. За старих тарифів при умові постійної інфляції та збитках в енергетиці погіршується фінансовий стан державних енергокомпаній, заявили в Національному банку.

Через це зростуть ризики нестабільності на енергоринку, погіршиться інвестиційний потенціал галузі, а ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє

"Мораторій на підвищення окремих тарифів на послуги ЖКГ для населення ще певний час обмежуватиме зростання адміністративних цін. Проте їх поступове приведення до ринкових рівнів, яке згідно з припущеннями розпочнеться з 2025 року, стане вагомим проінфляційним чинником у 2025–2026 роках", – йдеться у звіті.

Ще взимку Міністерство розвитку громад заявило про порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг із постачання тепла, води та вивозу сміття. Кабінетом міністрів України за ініціативи Міністерства відновлення затверджено постанову щодо здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості. Новий порядок перерахунку стосується послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, а також управління побутовими відходами.

Цього року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила для обговорення двоетапну зміну тарифів на водопостачання та водовідведення низки водоканалів.

Нагадаємо, в Україні зросли тарифи на електроенергію для населення з 1 червня 2023 року з 1,68 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год. А з 1 червня 2024 року тариф на електроенергію для населення в Україні зріс до 4,32 грн/кВт-год.

Читайте також:
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість
Боротьба з "дропами": Коли почне діяти та які обмеження запровадять