Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні з початку року зменшилася кількість шлюбів, а цифри розлучень зросли

Загалом за пів року українці створили понад 72 тисячі сімей
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні з початку 2024 року зменшилася кількість одружень і зросли випадки розлучень. Про це повідомляє Опендатабот.

Так, за перші пів року 2024-го, за даними Мін'юсту, українці уклали понад 72 тисячі шлюбів. Це на 15% менше, ніж торік. Водночас шлюбних договорів побільшало на чверть, а розлучень – у півтора раза, порівняно з тим самим періодом торік.

"72 766 нових сімей створили українці за пів року 2024 року. Це на 15% менше, ніж за той самий період минулого року, і на третину менше до 2022 року. Слід зауважити, що після весільного буму в перший рік повномасштабного вторгнення щороку кількість одружень поступово зменшувалася", – йдеться в матеріалі.

Якщо говорити про розлучення, то 15 578 розірвань шлюбу було зареєстровано за перші шість місяців 2024 року. Це в 1,5 раза більше за відповідний період минулого року і на 18% більше, ніж за перше півріччя 2021 року.

Новини за темою: В Україні процвітає "бізнес" фіктивних шлюбів із жінками інвалідами, – ЗМІ

Водночас там помітили, що нові сім'ї українці створюють більш усвідомлено, оскільки частіше укладають шлюбні договори – за пів року 3768 нотаріальних бланків для шлюбного договору використовували нотаріуси. Це на чверть більше, ніж за відповідний період минулого року.

Де найчастіше реєструють шлюби?

Столиця є незмінним лідером за кількістю шлюбів – 9392 нових сімей. Друге місце посідає Дніпропетровщина – 7076 одружень, а замикає трійку лідерів Одещина – 4896 новостворених родин.

Раніше ми писали, що Центри надання адміністративних послуг в Україні сьогодні надають людям від 200 до 400 адміністративних послуг, і їх кількість постійно зростає.

За словами парламентарів, при збільшенні навантаження на ЦНАП не враховується їх "пропускна спроможність", а також те, що до 90% адмінпослуг надаються безплатно. Ті ж послуги, які визначені платними, на сьогодні є економічно необґрунтованими. Тож в профільному комітеті Верховної Ради пропонують підвищити вартість адміністративних послуг. 

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
За три дні в "Дію" надійшло понад 400 тисяч пропозицій на шлюб онлайн
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів