Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

В Україні реформують старшу школу. Новації мають запрацювати з 2027 року

Після 9 класу школярі зможуть обрати одне з двох спрямувань – академічне або професійне
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство освіти і науки України реформує старшу школу. Після 9 класу учні зможуть обрати одне з двох спрямувань – академічне або професійне, повідомляють в пресслужбі МОН.

У відомстві кажуть, що пілотування реформи розпочнеться у 2025 році в окремих ліцеях у різних регіонах.

"Водночас національний старт реформи буде на 2027–2029 роки", – розповідають в міністерстві.

Що передбачає реформа?

Академічний напрям спрямований на підготовку до вступу до закладів вищої освіти. Навчання відбуватиметься в академічних ліцеях за обраним профілем. Учні зможуть самостійно обирати предмети для поглибленого вивчення, а також предмети, не повʼязані з профілем.

Академічні ліцеї будуть великими й переважно відокремленими від початкових шкіл та гімназій. У них мають навчатися тільки 10–12 класи. Якщо ліцей розташований далеко, для учнів організують доїзд на шкільних автобусах чи проживання в пансіонах.

Професійне спрямування передбачає вступ у професійний коледж чи заклад фахової передвищої освіти, де студенти зможуть опанувати професію та обрати предмети, що пов'язані з нею. А після закінчення навчання зможуть вийти на ринок праці або продовжити навчання у ЗВО.

Разом з тим в Україні проводили соціологічне дослідження щодо ставлення українців до реформи старшої школи. В опитуванні брали участь понад 80 тисяч респондентів: учні, батьки, освітяни та представники місцевої влади з усіх регіонів.

Результати такі:

  • 91% старшокласників і 83% студентів закладів професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти хотіли б обирати частину предметів для вивчення;
  • 85% старшокласників підтримують реформу;
  • серед батьків учнів 10–11 класів реформу підтримують 85%, серед батьків учнів 5–6 класів – 78%.

Нині Міносвіти напрацьовує зміни до законодавства, розробляє програму, підручники та навчальні матеріали. А також налагоджують професійний розвиток учителів. А громади разом з  МОН та обладміністраціями працюють над створенням нової мережі ліцеїв.

Новини за темою: Нова стратегія МОН "Школа офлайн": Що зміниться для українських учнів

До речі, Міністерство освіти і науки ставить собі за мету скоротити кількість вищих навчальних закладів в Україні до 100 установ. Таке рішення пов'язане насамперед зі станом демографії в країні.

Читайте також:
Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ
У школах Львова посилюють заходи безпеки через ймовірну загрозу терактів
В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Гранти для навчання студентів уже доступні в "Дії": Як оформити заявку та скільки можна отримати коштів?