Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії

Військовослужбовець отримав термін у справі, яка тривала кілька років
Джерело: Українська правда

Військовослужбовця ЗСУ Валерія Красняна (позивний "Барс") засудили до семи років ув'язнення за статтею про хуліганство і незаконне поводження зі зброєю. Про це пише "Українська правда".

Зазначається, що подія, за яку український захисник отримав термін, сталася 2016 року в його рідному селищі Глибока Чернівецької області. Валерію зателефонував односелець і повідомив про незаконне розкрадання буковинських лісів і бездіяльність правоохоронців.

Загалом, як розповідає дружина військового, Валерій очолював центр допомоги учасникам АТО в Чернівецькій області. Пізніше був радником губернатора у справах ветеранів.

"У нього телефон розривався. Люди вже переказували один одному: є проблеми – звертайся до "Барса". З різних приводів: лікування, навчання дітей загиблих бійців у вишах, пільгові дрова... Багато було скарг про розкрадання лісу... Він радив, куди потрібно йти. А коли потім йому говорили, що влада і правоохоронці не допомагають, що немає взагалі управи, одного разу не витримав, поїхав із побратимами", – каже вона.

Новини за темою: Військових можуть позбавляти премій лише у випадку правопорушень, пов’язаних зі службою, – постанова суду

Згідно з матеріалами справи, Краснян на Ford Mondeo "з хуліганських спонукань" зупинив Урал 5557 із причепом, "створивши аварійну обстановку на дорозі". Також ідеться про те, що було кілька пострілів у повітря, а потім Краснян намагався витягнути з кабіни водія, яким виявився депутат-самовисуванець Костянтин Лопуляк, якого на той час пов'язували з ВО "Свобода".

Один із пострілів, як стверджується, був "неконтрольований", коли Краснян намагався витягнути з кабіни водія. На місці інциденту слідчі виявили три гільзи калібру 9 мм, залишки крові, пороху та отвір у лобовому склі Урала.

В обвинуваченні прокуратури йдеться: унаслідок сутички Лопуляк зазнав легких тілесних ушкоджень – "синці на плечі та садна на волосяній частині голови".

Красняну інкримінували злочин за двома статтями – ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням зброї) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Слідство і війна

Майже два роки слідство топталося на місці, а у 2018 році прокуратура подала клопотання про обрання Валерію Красняну запобіжного заходу. Утім, його не задовольнили і чоловік залишився на волі.

У 2020 році Краснян поїхав із дружиною та двома дітьми до Німеччини. Його дружина запевняє, що вони не тікали від правосуддя. Їхали на короткий термін. Під час перебування в Німеччині до Валерія прийшли німецькі поліцейські, оскільки українська сторона подала запит до Інтерполу. Однак у Німеччині його відпустили, а потім сім'я повернулася в Україну.

Після приїзду на Батьківщину він пішов до суду, і суддя дав йому домашній арешт. Через два місяці після повернення Красняна в Україну почалося повномасштабне вторгнення. "Барс" попросився з-під домашнього арешту добровольцем на війну, зобов'язавшись приїжджати на судові засідання у справі.

Новини за темою: Чотири псевдовироки за два тижні: Кого з військових ЗСУ окупанти незаконно засудили з початку року

Боєць загинув на фронті 23 листопада 2022-го, а за майже півтора року його дружина повернулася із суду додому із закритою справою та обвинувальним вироком, за яким Валерія визнали винним і він міг би відсидіти до семи років.

У 2014 році Валерій Краснян воював у складі "Айдару" та Добровольчого українського корпусу. Він захищав Донецький аеропорт і став "кіборгом", з якого вилили воскову фігуру для музейної експозиції в Києві. Після повномасштабного вторгнення РФ Валерій Краснян знову пішов на фронт. Спочатку воював у складі УДА Дмитра Яроша, а потім у 107-й окремій бригаді тероборони. Штурмовик, розвідник. Кавалер орденів Данила Галицького. Народний Герой України.

За п'ять місяців до власної смерті "Барс" давав інтерв'ю і закінчив його словами: "Хочу, щоб мої діти пишалися мною. Щоб знали: ось був такий упертий дурень, який рубає одразу з кінця. Одне-єдине: я не хочу померти на війні, так би мовити, "кримінальним". З тією вигаданою справою, яку так і не закрили".

Раніше ми писали, що "суд" так званої "ДНР" засудив 33-х українських військових до термінів від 27 до 29 років ув'язнення. До в'язниці засуджено українських героїв із 36-ї бригади морської піхоти ВМС України та 17-ї танкової бригади.

Читайте також:
Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України