Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Вʼязниці та СІЗО переповнені: Глава Мін'юсту розповів, скільки увʼязнених можна мобілізувати

Міністр не виключив можливості залучення до мобілізації засуджених за вбивство
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Від 10 000 до 20 000 ув'язнених можуть бути мобілізовані з в'язниць, не в останню чергу через переповненість українських в'язниць. Про це в інтерв'ю BBC заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

"Так, 10–20 тисяч (мобілізувати ув’язнених, – ред.). Точно не більше. Але, знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що залежно від кожного сценарію кількість буде різна", – сказав він.

За його словами, пенітенціарні установи в Україні, включаючи слідчі ізолятори, переповнені, і ніде немає вільних місць, навіть у великих містах.

"Тому це велика проблема. Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув'язнених і засуджених через те, щоб в тому числі не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу", – пояснив глава Мін'юсту.

Малюська не виключив можливості залучення до мобілізації засуджених за вбивство.

"Але засуджені за вбивство двох і більше, наприклад – якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? Тим паче якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18–19 років. Мозок ще несформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18–19 років. Це підтвердить будь-який психолог", – наголосив він.

Мобілізація увʼязнених

Законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб передбачає мобілізацію ув'язнених та військову службу за контрактом під час воєнного стану.

Документ також передбачає умовно-дострокове звільнення після відбуття покарання та подальше проходження військової служби за контрактом. Для того щоб бути мобілізованим, окрім бажання ув'язненого, необхідне рішення суду.

Голова парламентської фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Давид Арахамія заявив, що загальний ресурс ув’язнених, яких потенційно можуть мобілізувати до Сил оборони України, складає 15–20 тисяч осіб.

Читайте також:
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"
"Резерв+" помилково показав, що ви у розшуку: Що робити
Повістки із середини липня надсилатимуть поштою
Голови ОСББ можуть вручати повістки жителям будинків