Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

В Україні бюджетникам на небезпечних територіях підвищили оклади: Кому й наскільки

Збільшення посадового окладу передбачили у два чи в півтора раза
Джерело: відкриті джерела

В Україні працівникам державних органів, які працюють на територіях, де тривають активні чи можливі бойові дії, підвищили рівень оплати праці. Постанову, розроблену Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, ухвалили на засіданні Кабміну, повідомляють на сайті Мінреінтеграції.

Так, збільшення посадового окладу передбачили у два чи в півтора раза працівникам, які працюють в умовах ризику для життя і здоров’я.

"Вони (працівники підприємств, – ред.) працюють фактично з ризиком для життя і здоровʼя. Тому уряд має подбати про гідну оплату праці", – зазначила віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Для працівників державних органів на територіях активних бойових дій посадові оклади визначили з урахуванням коефіцієнта 2, а на територіях можливих бойових дій – з урахуванням коефіцієнта 1,5. Такі ж коефіцієнти в уряді рекомендували встановлювати й органам місцевого самоврядування.

Новини за темою: Жителям звільнених територій вже виплатили понад 323 млн гривень фінансової допомоги

Зазначимо, наразі розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить 6700 грн, а в погодинному розмірі – це 40,46 грн. Депутати пропонують підвищити мінімалку до 7370 грн з 1 квітня 2023 року. Зараз законопроєкт перебуває на опрацюванні в комітеті та в майбутньому має пройти два читання у залі парламенту.

Стосовно внутрішньо переміщених осіб, то щомісячна державна допомога на їхнє проживання становить для осіб віком від 18 років – по 2000 грн; для дітей та осіб з інвалідністю – по 3000 грн. До того ж до закінчення воєнного стану та ще місяць після нього виплати продовжуються автоматично.

До речі, у квітні Верховна Рада офіційно повернула доплату 30 тисяч гривень під час воєнного стану. У Генштабі ЗСУ вважають, що має діяти справедлива система виплат, яка не буде створювати передумов до соціальної напруги у бойових підрозділах.

Читайте також:
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними