Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Держконцерн "Укроборонпром" реорганізовано в АТ "Українська оборонна промисловість"

За словами міністра Камишіна, наступний крок – переведення штату, передання майна і подальші трансформаційні процеси

"Укроборонпром"

Джерело: відкриті джерела

Державний концерн "Укроборонпром" у межах корпоратизації реорганізовано в АТ "Українська оборонна промисловість". Про ці зміни повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

"Починаємо залізні зміни найбільшого оборонного підприємства країни. Важливий крок – трансформація. Відсьогодні припинено діяльність державного концерну "Укроборонпром". Натомість утворено акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість", – написав він.

За словами міністра, наступний крок – переведення штату, передання майна і подальші трансформаційні процеси, а далі – формування наглядової ради відповідно до стандартів OECD.

Перетворення "Укроборонпрому" на акціонерне товариство

21 березня Кабмін ухвалив рішення про перетворення державного концерну "Укроборонпром" на акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість", 100% акцій якого належать державі. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

"Уряд розпочинає перетворення державного концерну "Укроборонпром" в акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість". Це не просто зміна вивіски, це реформа, яка готувалася тривалий час ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Сьогодні нам як ніколи потрібна ефективність в оборонно-промисловому комплексі", – сказав Шмигаль.

За його словами, перетворення ДК "Укроборонпром" на акціонерне товариство дасть змогу створити хороші умови для залучення інвестицій у виробництво зброї, техніки та амуніції, а також посилити взаємодію з нашими західними партнерами.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук своєю чергою повідомив, що 100% акцій акціонерного товариства належать державі. Він також уточнив, що статутний капітал товариства становить 237 млн гривень і формується за рахунок майна, що належало державному концерну.

Новини за темою: Кабмін замінив голову "Укроборонпрому": Що відомо про Германа Сметаніна

На базі "Укроборонпрому" створять п'ять галузевих холдингів

Цільова модель нового оборонного холдингу, який створюється у рамках трансформації держконцерну "Укроборонпром", – це невеликий корпоративний центр та галузеві холдинги за напрямками. Про це повідомив вже ексгендиректор Юрій Гусєв.

"Ми плануємо, що 63 підприємства стануть основою для п'яти галузевих науково-виробничих об'єднань – бронетехніка, авіаремонт, високоточне озброєння і боєприпаси, радарні системи і морські системи. І це все має бути зовсім у новому форматі – відповідно до принципів корпоративного управління OECD, стандартів НАТО", – сказав він.

Гусєв уточнив, що деякі підприємства не увійдуть до галузевих холдингів (наприклад, спецекспортери) і будуть у прямому підпорядкуванні корпоративного центру.

Модель трансформації концерну в сучасну оборонну компанію буде реалізовано в межах окремого закону, який президент Володимир Зеленський підписав у жовтні 2021 року, і в межах рішення Кабміну від 21 березня цього року про створення АТ "Українська оборонна промисловість" шляхом перетворення держконцерну "Укроборонпром".

"Це керуюча компанія, яка належить державі. Далі корпоративному центру належать галузеві холдинги, і вони своєю чергою мають пакети акцій виробничих підприємств у формі товариств з обмеженою відповідальністю", – пояснив Гусєв.

Він додав, що форму АТ для "Української оборонної промисловості" обрано для того, щоб, з одного боку, відповідати стандартам корпоративного управління, з іншого – стати партнером для міжнародних компаній, з якими "Укроборонпром" почав активно співпрацювати ще до початку повномасштабної війни.

Читайте також:
ДП "Антонов" перетворили на акціонерне товариство
"Укроборонпром" створив Центр реінтеграції ветеранів
Наглядову раду "Укроборонпрому" очолив Давід Ломджарія
Кабмін визначив новий склад наглядової ради "Укроборонпрому". Хто потрапив?