Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Укріплення РФ змило, а в Криму – паніка: Як підрив Каховської ГЕС змінив географію фронту

Підрив Каховської ГЕС практично знищив першу лінію оборони росіян на лівобережжі Херсонщини
Джерело: відкриті джерела

Руйнування Каховської ГЕС істотно змінює географію і типографію фронту на півдні України. Про це йдеться в аналізі Інституту вивчення війни (ISW).

За даними експертів, повінь, згідно із супутниковими знімками, сильно руйнує підготовлені оборонні позиції росіян на лівому березі річки Дніпро, особливо зачіпаючи позиції окупантів на першій лінії в Голій Пристані та Олешках.

Олешки, Гола Пристань, Козачі Лагері та Дніпряни майже повністю затоплені водою, рівень води в деяких районах піднімається до висоти одноповерхових будинків.

"Повінь зруйнувала багато російських польових укріплень на першій лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українських атак. Швидка повінь, ймовірно, змусила російський персонал і військову техніку в основних пунктах зосередження російських військ в Олешках і Голій Пристані відступити", – вважають аналітики.

Раніше російські війська використовували ці позиції для обстрілу Херсона та інших населених пунктів на правобережжі Херсонської області.

За даними ОК "Південь" України, російські сили передислокували свій особовий склад і військову техніку на відстань від 5 до 15 кілометрів від зони затоплення, що ставить ворожі війська поза досяжністю артилерійського вогню деяких населених пунктів на правому березі Дніпра, які вони постійно обстрілювали раніше.

Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя, на кадрах видно, як міни вибухають у паводковій воді.

Панічні настрої в Криму

Речниці Об'єднаного пресцентру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону розповіла, що ускладнене водопостачання через підрив Каховської ГЕС посилює панічні настрої в Криму.

"Ускладнене водопостачання посилює панічні настрої, розуміння, що Крим усе-таки залишається в пріоритетах Сил оборони, що ми не відмовимося від визвольної операції в цьому напрямку. Критичної зміни в поведінці ворога там немає, але є розуміння того, що ця катастрофа суттєво вплине на подальше облаштування їхнього побуту", – зазначила вона.

Читайте також:
Українські дрони-дракони шокують російську армію на полі бою, - аналітики
РФ хоче перейти до цілодобових атак по Україні, – ЦПД
Росія передбачала вторгнення ЗСУ в Курську область за кілька місяців, – The Guardian
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"