Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Українська компанія запускає виробництво БпЛА в Словаччині

Виробництво на новому заводі в Словаччині розпочалося навесні 2024 року
Дрони компанії
Джерело: скріншот

Українська компанія з виробництва безпілотників Skyeton розширила свою діяльність на Словаччину. Зокрема в нову словацьку фабрику вдалося інвестувати 3,5 млн доларів, пише Defence Industry Europe.

Видання вказує, що системи Raybird коштують 1,2 млн доларів за одиницю. До речі, вони перебувають на озброєнні Збройних сил України з 2018 року.

Ці системи включають три безпілотники, переносну наземну станцію управління, антенну систему, пускову установку, а також камеру, фотоапарат і радари. Що цікаво, дрони можуть залишатися в повітрі протягом 28 годин, долати відстань до 2,5 тис. км і підійматися на висоту до 4,5 тис. м.

Raybird компанії Skyeton є одним із п’яти БпЛА у всьому світі з такими можливостями, але він є економічно ефективнішим, ніж його глобальні аналоги.

"Інвестиції в нову словацьку фабрику досягли 3,5 млн доларів", – цитує видання засновника компанії Олександра Степуру.

Виробництво на новому заводі в Словаччині розпочалося навесні 2024 року. Зокрема завод може виробляти 25 систем на рік. А в планах після завершення інвестиційного раунду збільшити цю потужність в чотири рази.

Водночас в Україні потужності Skyeton можуть виробляти близько 100 систем на рік, але попит українських військ становить щонайменше 140 систем на рік.  Тож, як пише медіа, новий завод у Словаччині допомагає подолати цей розрив і пропонує стратегічну перевагу.

На відміну від України, де діє воєнний стан, який обмежує експорт систем Raybird, Словаччина таких обмежень не має. Це відкриває для Skyeton можливості для виходу на світовий ринок і розширення міжнародної клієнтської бази.

До прикладу, з лютого 2022-го по травень 2024 року Skyeton отримав замовлення на понад 75 розвідувальних систем від Сил оборони України.

"З новим виробничим заводом у Словаччині Skyeton планує розширити свої виробничі можливості і задовольнити внутрішній і міжнародний попит на передові розвідувальні БпЛА", – йдеться у публікації.

Новини за темою: Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України

Раніше ми повідомляли, що Україна розробила й запустила в серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони. Уже зараз безпілотники вражають стратегічні об'єкти ворога на відстані понад тисячу кілометрів. Крім того, Україна вже успішно розгорнула масове виробництво FPV-дронів.

Читайте також:
За тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 КАБів і майже 300 дронів, – Зеленський
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
ЗСУ отримають нові вітчизняні дрони "Чорна вдова"