Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україна відволікаючими операціями розтягує оборону РФ перед контрнаступом, – FT

Успішний контрнаступ починається з успішного психологічного наступу
Джерело: The New York Times

Україна проводить серію точкових "формувальних операцій", щоб розсіяти увагу росіян і підготувати ґрунт перед контрнаступом. Про це пише Financial Times.

Видання нагадує, що почалося все з таємничої атаки дрона на Кремль. Далі була операція "РДК" у Бєлгородській області, наслідки якої могли спонукати РФ перекинути свої війська з фронту в Україні до прикордонних регіонів. Після цього Україна здійснила атаку морських безпілотників на російський розвідувальний корабель у Чорному морі. Сьогодні вранці десятки безпілотників атакували Москву й область.

Зазначається, що напередодні довгоочікуваного контрнаступу ЗСУ такі атаки є лише чотирма зі сміливих "формувальних операцій". Від символічних ударів до стратегічніших атак – ці операції є частиною стандартної військової практики. Як кажуть експерти з оборони й аналітики, їхня мета полягає в тому, щоб обдурити ворога та по-іншому "сформувати" поле бою перед великим наступом.

"Це операції української сірої зони, які вимагають від Росії витрат ресурсів – чи-то війська, чи інформаційні операції. Вони схожі на спритність рук фокусника: вони обманюють глядача та привертають його увагу в іншому місці", – вважає Джон Спенсер, колишній майор армії США, який очолює дослідження міської війни в Інституті сучасної війни у Вест-Пойнті.

Високопоставлений український чиновник, ім'я якого не називається, сказав, що успішний наступ починається з успішного психологічного наступу. Тепер моральний дух росіян не на найвищому рівні.

У контексті прориву в Бєлгородській області колишній офіцер британської армії Майк Мартін зазначив, що "ідея полягає в тому, щоб створити багато проблем для російської командної структури".

"Проблеми, наприклад прорив лінії фронту, привертають увагу. Дилеми, навпаки, паралізують дію", – сказав він.

Представник української військової розвідки зазначив, що рейд та інші операції, які можуть відбуватися в майбутньому, мали на меті "завдати удару по моральному духу (росіян, – ред.) та змусити їх передислокувати війська" вздовж кордону. Однак поки що ознак цього не видно.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя