Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Гаазі створять реєстр руйнувань в Україні внаслідок агресії Росії, – Урсула фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії підтримує створення трибуналу для РФ

Урсула фон дер Ляєн

Джерело: відкриті джерела

У Гаазі з’явиться спеціальний реєстр руйнувань, заподіяних військами РФ під час обстрілів України. Це підтвердила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції в Брюсселі, анонсуючи теми саміту Ради Європи в Рейк’явіку.

Глава Єврокомісії сказала, що Росія має заплатити за руйнування під час війни, і створення реєстру збитків стане першим кроком на цьому шляху. Відповідне рішення мають затвердити на саміті.

"Я підтримую створення трибуналу, щоб привести російські злочини агресії до суду. Також вирішимо щодо створення в Гаазі реєстру руйнувань. Це буде перший крок, але дуже хороший у напрямі російської компенсації", – зауважила фон дер Ляєн.

І додала, що під час усіх зустрічей і обговорень лідери Євросоюзу мають дотримуватися двох ключових принципів: перший – Євросоюз і надалі підтримуватиме Україну стільки, скільки знадобиться; другий – нічого про Україну без України.

"Україна – це країна, на яку брутально напали. І тому це Україна має встановлювати основні принципи для справедливого миру", – наголосила президентка Єврокомісії.

Новини за темою: ЄС повинен буде розробити загальний план післявоєнної відбудови України, – віцепрезидент GLOBSEC BRUSSELS Роланд Фройденштейн

Як відомо, саміт глав держав та урядів Ради Європи відбудеться 16–17 травня в Рейк’явіку. Це четверта подібна зустріч лідерів ЄС за 74-річну історію організації.

Нагадаємо, Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України.

Що було раніше 

4 січня міська рада Гааги підтримала ініціативу щодо створення спецтрибуналу для Росії. Враховуючи, скільки воєнних злочинів уже було зареєстровано та розслідується в Україні, для цього знадобиться окрема будівля.

Відповідну пропозицію внесено лідеркою партії VVD (Народна партія за свободу і демократію) Лотте ван Бастен Батенбург. Вона зазначила, що міськрада має зробити все можливе для підтримки створення спецтрибуналу та підготуватися до його розміщення у місті.

"Гаага – міжнародне місто миру та справедливості, тут уже розташовано МКС та спеціальні трибунали щодо Руанди та Югославії. Також тут базуються Євроюст і Європол. Тому ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні", – заявила лідерка партії VVD.

Читайте також:
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина