Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Суди у 88% справ скасували штрафи від ТЦК

У 20% штрафи оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

30 із 34 справ щодо скасування штрафів від ТЦК завершилися на користь позивачів, а штрафи скасували. Про це повідомляє Опендатабот.

"Найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися до набрання чинності змін у законі. Суди враховують, що закон не має зворотної дії – відповідно, не дозволяє покарати за давнє правопорушення по нових правилах. Так, зокрема, сталося й у єдиній наразі справі у реєстрі, де штраф від ТЦК оскаржувала жінка, медикиня за фахом. На момент, коли позивач отримувала медичну освіту, обов’язку ставати на облік не було – тож суд скасував цей штраф", – йдеться в публікації.

Зазначається, що у 20% штрафи оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення.

В одному із випадків в суді оскаржили штраф за неперебування на військовому обліку у РТЦК чоловіка, який за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на військовий облік.

В іншому випадку до суду звернувся чоловік, який прибув в терцентр комплектування для уточнення даних, натомість отримав штраф. У постанові представники ТЦК не довели вчинення правопорушення та пропустили строки, через які за це могли покарати, тож суд скасував штраф.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення РФ територіальні центри комплектування склали понад 180 тисяч адміністративних протоколів на порушників військового обліку. А також подали понад 400 тисяч повідомлень щодо розшуку ухилянтів.

Проте директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк заявив, що в Україні не буде автоматичних штрафів за неоновлення даних у ТЦК до 16 липня. В Україні законом не передбачена така процедура.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP