Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Стеля цін на російську нафту залишиться на рівні 60 доларів за барель

У МЕА вважають, що механізм вже зменшив доходи Москви і утримав світові ціни на нафту від різкого зростання
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія повідомила державам-членам, що обмеження ціни на російську нафту в 60 доларів за барель виявилося ефективним і поки що залишиться незмінним, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Європейська комісія повідомила країнам-членам, що обмеження ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель виявилося ефективним в обмеженні доступу Кремля до нафтодоларів, не порушуючи при цьому роботу ринку, і поки що воно залишиться незмінним.

Комісія відзначила дипломатам з держав Євросоюзу, що більшість країн G7 наразі не готові знизити поріг, заявили проінформовані джерела. 

У звіті Міжнародного енергетичного агентства, який ліг в основу перегляду ліміту, йдеться про те, що механізм досягнув своїх цілей. Він зменшив доходи Москви і утримав світові ціни на нафту від різкого зростання.

Новини за темою: Бізнес-партнера Коломойського підозрюють у привласненні 600 млн гривень "Укртатнафти"

В останньому щомісячному звіті агентства сказано, що верхня межа впливає на ціну, за якою продаються російська нафта і нафтопродукти.

Середня експортна ціна російської нафти склала 52,48 долара за барель без урахування витрат на доставку та страхування. Нафту Urals, ключову експортну суміш Росії, продавали за 45,27 долара у Чорному морі, а такі види, як ESPO, Сахалін та Сокіл, які експортують з Азії, торгувалися вище за пороговий рівень.

Ціни на нафту

У березні західні чиновники погодилися переглянути верхню межу ціни на нафту на рівні 60 доларів за барель, а Польща і країни Балтії неодноразово наполягали на тому, щоб вона була нижчою за 60 доларів за барель. Українські урядовці підтримують зниження верхньої межі, сподіваючись на подальше скорочення доходів Росії від продажу нафти.

Чиновники Міністерства фінансів США, які розробили план обмеження цін, заявили, що нинішня система обмеження цін в основному працює так, як і передбачалося. Вони стверджують, що план вже досягає своїх двох цілей: зберігає доступність російської нафти на світових ринках, водночас зменшуючи доходи Кремля від її продажу.

Теги: нафта
Читайте також:
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Держгеонадра на Prozorro.Продажі реалізувала спецдозволів на 4,59 млрд гривень
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ