Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції

Окупанти використовують непридатні судна для перевезення нафти, яка може потрапити в море
Російський нафтовий танкеh SIG
Джерело: Marinetraffic

Росія використовує в Балтійському морі непридатні для використання судна, які можуть створити екологічну катастрофу. Про це заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем, передає The Guardian.

На його думку, Росія, схоже, готова створити "екологічний хаос", використовуючи старі нафтові танкери, порушуючи всі морські правила.

"Ми всі постраждаємо, якщо виникне серйозна проблема через зіткнення або витік нафти з одного з цих кораблів, які в багатьох випадках непридатні для плавання або дуже близькі до того, щоб бути непридатними", – сказав міністр.

Як зазначив Біллстрем, те, що РФ транспортує нафту, яка розпалює російську агресію проти України, – це досить погано. Але ще гірше те, що Росію, мабуть, ні краплі не хвилює той факт, що ці кораблі можуть спричинити серйозний "екологічний хаос" у морях, які є чутливими, наприклад, як Балтійське море.

Він додав, що кожна держава, яка є членом Міжнародної морської організації, несе відповідальність за дотримання правил і норм ІМВ і має право вимагати від капітана судна, що вважається непридатним для плавання, вжити заходів перед виходом з порту.

Новини за темою: Екологічна катастрофа, яка виходить за межі України: ООН дала оцінку підриву Каховської дамби

У зв'язку з цим Швеція пропонує запровадити нові правила перевезень і контролю, щоб не допустити, щоб старий і незастрахований тіньовий флот Російської Федерації спричинив екологічну катастрофу.

Зазначається, що близько половини російської нафти, що транспортується морем, перевозять через Балтійське море і води Данії, і часто це відбувається під непрозорим правом власності, щоб уникнути перевірок. Такий флот допомагає Росії поповнювати свій бюджет, щоб далі вести війну в Україні.

Варто зазначити, що нафта і газ, мабуть, єдині російські ресурси, які продовжують регулярно набивати бюджет РФ грошима. Надалі ці кошти Кремль використовує для війни з Україною.

Основні поставки російської нафти зараз йдуть в Індію і Китай.

Раніше видання Bloomberg писало, що щомісячний дохід Росії від експорту нафти зараз більший, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Залучені власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни. Так, близько 11 мільярдів доларів щорічно "випаровуються" між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму