Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Бізнес-партнера Коломойського підозрюють у привласненні 600 млн гривень "Укртатнафти"

Викрито ще одну масштабну схему привласнення коштів "Укртатнафти"
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України викрила ще одну масштабну схему привласнення грошей екстопменеджментом ПАТ "Укртатнафта". До схеми причетний колишній член наглядової ради компанії та бізнес-партнер Ігоря Коломойського Михайло Кіперман, поінформували в СБУ.

За даними слідства, за його ініціативою в перший день повномасштабного вторгнення РФ з рахунків "Укртатнафти" вивели майже 600 млн гривень. 

Новини за темою: "Укртатнафта" перерахувала до бюджету понад 1,2 млрд гривень податків, несплачених колишніми власниками

"Це було зроблено у перший день повномасштабного вторгнення РФ, ймовірно із розрахунком, що зловмисникам не доведеться відповідати за скоєну крадіжку", – йдеться в повідомленні.

Схема полягала у тому, що 24 лютого 2022 року ПАТ "Укртатнафта" перерахувала на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн гривень, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти.

На момент махінації ця сировина уже перебувала в Одеському порту і мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцький НПЗ, розповіли в СБУ.

Для реалізації оборудки колишній топменеджмент "Укртатнафти" створив "договір-клон", в якому змінив реквізити отримувача платежу. Таким чином організатори схеми перевели гроші на підконтрольну компанію замість того, щоб розрахуватись з реальним постачальником нафти.

Підозра екскерівника "Укртатнафти" у привласненні палива

Раніше Бюро економічної безпеки повідомило про підозру в заволодінні чужим майном колишньому виконувачу обов’язків першого заступника голови Правління компанії "Укртатнафта" (2019–2022 рр.). Про це інформує пресслужба БЕБ.

Фігуранти справи незаконно перемістили нафту вагою понад 72 тисячі тонн через мережу магістральних нафтопроводів. Після чого товар спрямували до нафтопереробного заводу для подальшого виготовлення світлих нафтопродуктів, а згодом реалізовували без реєстрації в обліках.

Орієнтовна вартість продукції становить понад 2 млрд гривень.

Наразі підозрюваний перебуває під вартою. Тривають слідчі дії.

Ухилення від сплати 687 млн гривень акцизного податку

Також детективи Бюро економічної безпеки України встановили нові факти правопорушень та повідомили про нову підозру колишньому виконувачу обов’язків першого заступника голови правління ПАТ "Укртатнафта" в умисному ухиленні від сплати ще 687 млн гривень акцизного податку. Про це інформує пресслужба БЕБ.

Слідством встановлено, що службові особи ПАТ "Укртатнафта" у лютому 2022 року здійснювали реалізацію виробленого пального на адресу покупців та, ігноруючи норми законодавства, самостійно визначили суми податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку.

Керівництво компанії не забезпечило подання декларації та сплати акцизного податку, що призвело до ненадходження коштів до державного бюджету України в особливо великих розмірах.

Достовірно знаючи про наявність достатньої кількості коштів на рахунках ПАТ "Укртатнафта" сплата податку не відбулася. Таким чином станом на 2 квітня 2022 року виникла заборгованість зі сплати акцизного податку у розмірі понад 687 млн гривень.

Надалі з метою приховування злочину та уникнення відповідальності службові особи компанії скерували листи до Державної податкової служби України та інших державних органів щодо неможливості належного ведення податкового та бухгалтерського обліку внаслідок ушкоджень, отриманих у ході збройної агресії Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Згадана заборгованість також підтверджується висновком експерта та результатами проведеної судової економічної експертизи.

Служба безпеки України повідомляє, що відповідну суму (687 млн гривень) тепер нинішнє керівництво ПАТ "Укртатнафта" перерахує на користь держави у вигляді податків, несплачених колишніми власниками.

СБУ вилучила нафтопродукти "Укрнафти" і "Укртатнафти" майже на 800 млн гривень

6 березня Служба безпеки України і Бюро економічної безпеки розслідували корупційні схеми колишнього менеджменту ПАТ "Укрнафта" і ПАТ "Укртатнафта". Про це інформує пресцентр СБУ.

"Під час обшуків на логістичних базах і складах компаній правоохоронці вилучили понад 16 тис. тонн нафтопродуктів. Загальна вартість продукції становить майже 800 млн гривень", – йдеться в повідомленні.

Таким чином СБУ заблокувала можливий нелегальний збут цих нафтопродуктів, які з "Укрнафти" і "Укртатнафти" незаконно вивів попередній менеджмент цих компаній.

Наразі вирішується питання щодо арешту вилучених паливно-мастильних матеріалів та їхньої подальшої передачі на потреби Сил оборони.

Що відомо про схеми "Укрнафти"

Встановлено, представники "Укртатнафти" впродовж 2022 року відвантажували пальне за адресами афілійованих компаній без відображення операцій у податковій звітності. Надалі підконтрольні АЗС реалізовували оптові партії нафтопродуктів без сплати акцизного податку.

Раніше співробітники Служби безпеки спільно з БЕБ викрили масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишніми власниками і топменеджментом "Укрнафти" та "Укртатнафти". За даним фактом повідомлено про підозру головному бухгалтеру та колишньому директору ПАТ "Укртатнафта", який наразі перебуває під вартою.

У межах кримінального провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин незаконної діяльності і притягнення винних до відповідальності.

Новини за темою: СБУ нарахувала 40 мільярдів збитків: Чи посадять Коломойського за махінації в "Укрнафті" та "Укртатнафті"
Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість