Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

США близькі до того, щоб передати Україні далекобійні ракети JASSM, – ЗМІ

Йдеться про ракети класу "повітря-поверхня", які можуть включити до пакета озброєнь, про який мають оголосити восени
JASSM
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки близькі до домовленості про надання Україні крилатих ракет великої дальності. Проте доведеться почекати кілька місяців, адже США розв'язують технічні проблеми перед будь-яким постачанням й остаточного рішення ще не ухвалили, пише Reuters із посиланням на американських чиновників.

Видання вказує, що йдеться про ракети класу "повітря-поверхня" (JASSM), які можуть включити до пакета озброєнь, про який мають намір оголосити восени.

"Відправка JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічний ландшафт конфлікту. Бо більша частина Росії опиниться в зоні досяжності потужних високоточних боєприпасів, що є проблемою для адміністрації президента США Джо Байдена", – йдеться в публікації.

Водночас військові аналітики припускають, що JASSM є малопомітними для ППО та можуть бити далі, ніж більшість інших ракет, що є в України. І, мовляв, це ускладнить здатність РФ підтримувати наступ та надасть Україні стратегічну перевагу.

Що відомо про ракету?

Американська високоточна крилата ракета класу "повітря-земля" призначена для ураження важливих високозахищених стаціонарних і цілей, що переміщуються, в будь-яких метеоумовах і в будь-який час доби з дистанцій поза зоною дії засобів ППО супротивника.

Експерти кажуть, що ракета JASSM може дозволити Україні уражати цілі на відстані близько 300 км на території Росії – це щонайменше 30 авіабаз, деякі з них РФ використовувала для здійснення атак.

Втім, така ракета наразі інтегрована лише в літаки американської розробки. Україна ж буде експлуатувати кілька десятків літаків F-16, кожен з яких може нести по дві крилаті ракети.

Один з американських чиновників додає, що ракету планують зробити сумісною з незахідними винищувачами, які є на озброєнні в Україні.

Новини за темою: США прискорять передачу ракет до ППО в Україну, – ЗМІ

До речі, Сполучені Штати Америки не дозволяють Україні використовувати надану США зброю далекого радіусу дії, зокрема ракети ATACMS, в межах Курської області. Натомість вважають, що доцільніше бити ракетами ATACMS по тимчасово окупованому Криму.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP