Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Справу про аварію вертольота у Броварах, де загинуло керівництво МВС, передали до суду

Підозрюють п’ятьох посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій
Джерело: Київщина Громада


Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт проти п'яти чиновників ДСНС, які, на думку слідства, порушили правила безпеки польоту гелікоптера. Аварія сталася 18 січня 2023 року в Броварах. Серед делегації МВС був глава міністерства Денис Монастирський. 

Вертоліт, що розбився, не мав дозвільних документів на виконання інших видів польотів, крім реагування на потенційні надзвичайні ситуації.

Посадовцям Управління авіації та авіаційного пошуку ДСНС і спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби ДСНС інкримінують порушення правил безпеки польотів повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей, а їхньому начальнику – службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Наразі Офіс генерального прокурора передав до суду складений Державним бюро розслідувань обвинувальний акт щодо:

  • начальника Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступника командира з льотної підготовки;
  • командира авіаційної ескадрильї;
  • начальника служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Що встановило слідство

У січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Через складні погодні умови вертоліт виконував політ на гранично низькій висоті. Командир екіпажу побачив перешкоду та, здійснюючи маневр, втратив орієнтування і допустив зіткнення із землею.

При падінні гелікоптер пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані автівки. Внаслідок авіакатастрофи загалом загинуло 14 людей та 31 отримала тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Крім високопосадовців МВС, тоді загинуло чотири жінки та малолітня дитина, які прийшли у садочок. Серед травмованих – 13 дітей.

Читайте також:
Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66%
"Енергоатом" про роботу Південноукраїнської АЕС: Аварії не було, але виявлено "зауваження"
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС
Біля берегів Сицилії затонула яхта: Є загиблий та шестеро зниклих безвісти, серед яких – британський технологічний магнат Майк Лінч