Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Скільки українська економіка втратила через обстріли РФ: Прогноз від НБУ

Втрати були б значно більшими, якби не адаптивність бізнесу та швидкість, з якою українські енергетики лагодять пошкоджену інфраструктуру
Джерело: відкриті джерела

Російські обстріли української енергетичної інфраструктури продовжать негативно впливати на українську економіку як цього, так і наступного року. Про це свідчать дослідження НБУ, які опублікували в Інфляційному звіті за січень.

Базовий сценарій показує, що нестача залишиться максимальною в першому кварталі 2023 року – 27%. В той же час у квітні–вересні дефіцит стане значно меншим – 7–11%, а з початком опалювального сезону він знову збільшиться – до 18%. 

Українська економіка через це втратить 1,9 в. п. економічного зростання або близько 2 млрд доларів додаткового дефіциту зовнішньої торгівлі та кілька додаткових процентних пунктів до цьогорічної інфляції.

Втрати були б значно більшими, якби не адаптивність бізнесу та швидкість, з якою українські енергетики лагодять пошкоджену інфраструктуру. 

У 2024 році Україна продовжить відчувати наслідки російських обстрілів. 

Також російські обстріли вплинули на роботу більшості підприємств – вони зменшили виробництво в середньому на 18,6%.

Найбільшими виявились втрати у будівництві, промисловості та транспорті. 

Оцінки НБУ показують, що через обстріли та блекаути економіка України втратила 4 в. п. ВВП у IV кварталі та 1,3 в. п. загалом у 2022 році.

Цього року зростання економіки буде майже на 2% меншим, аніж могло б бути без обстрілів РФ. 

У 2024 році з цієї ж причини економіка втратить 0,6 в. п.

Песимістичний сценарій НБУ показує, що втрати ВВП у 2023 році можуть становити 3,6 в. п., у 2024 році – 1,5 в. п.

Ще один фактор впливу на ціни – це додатковий високий попит на паливо, особливо – для генераторів. 

Блекаути в той же час не надто вплинули на інфляцію. Структура попиту змінюється на користь товарів тривалого зберігання, а споживання товарів та послуг не першої необхідності зменшується. 

Фінальний показник індексу споживчих цін на кінець 2022 року сягнув 26,6% завдяки дефіциту електроенергії. І цей вплив значно виросте у 2023 році – за базового сценарію він досягне максимуму в ІІ–ІІІ кварталах року та дещо знизиться в останні кілька місяців.

Внесок в інфляцію з боку проблем з електроенергією зберігатиметься і на початку 2024-го, однак буде незначним.

Зазначається, що через дефіцит електроенергії Україна зменшить експорт своєї продукції і збільшить імпорт. Виняток – зернові культури, збір та транспортування яких майже не залежить від світла. 

Найбільше імпорт зросте по двох групах товарів – нафтопродуктах і продукції машинобудування, в тому числі – зокрема у сфері устаткування для відновлення енергосистем. 

Різкий стрибок очікується в І кварталі 2023-го — $220 млн на місяць. В середині року імпорт знизиться, однак знову зростатиме з настанням холодів.

Песимістичний сценарій показує, що найбільші втрати припадатимуть на І квартал 2023 року, проте їх величина зросте. Середньорічно експорт, за прогнозом, знизиться на рівень $135 млн на місяць, а зростання імпорту – на $410 млн.

Дефіцит зовнішньої торгівлі, за оцінкою НБУ, буде близько на $2 млрд ширшим, ніж очікувалося до обстрілів у 2023 році та на $0,5 млрд – у 2024-му. 

В  той же час від початку повномасштабної війни до 31 січня 2023 року уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 203 741,4 млн гривень, 1 969,2 млн доларів США та 1 006,7 млн євро. На погашення за внутрішніми борговими цінними паперами за аналогічний період спрямовано 222 395,9 млн гривень, 2 793,3 млн доларів США та 662,6 млн євро. 

Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова