Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Що таке Русский добровольческий корпус, бійці якого влаштували ґвалт у Брянській області

Хто влаштував "тривогу" на російській Брянщині?
Джерело: Русский Добровольческий Корпус/Telegram

У Росії знову неспокійно. Влада Брянської області і пропагандисти цілий ранок пишуть, що у прикордонні з Україною села Любечани і Сушани зайшла українська ДРГ, яка влаштувала щось, не відомо що. Нібито обстріляли шкільний автобус, водій загинув на місці, а десятирічна дівчинка нібито померла в лікарні. Потім виявилося, що це був хлопчик і він вижив. У Сушанах нібито взяли заручників з місцевих жителів. Зрештою, влада Брянської області спростувала і цей факт. А потім телеграм-канали почали писати, що нічого насправді не було, а ці повідомлення – це робота українського Центру психологічних операцій. В підсумку, у ФСБ таки заявили, що бої між російськими силовиками і невідомими ДРГшниками йдуть, а Путін завтра проведе засідання Радбезу РФ.

Та історія про українську ДРГ жила недовго, бо відповідальність за ґвалт взяв на себе такий собі Русский добровольческий корпус. Пишемо російською, бо українською буде Російський добровольчий корпус, а учасники РДК категорично не згодні з визначенням "російський". Що це взагалі за організація, чим вона займається, до чого тут Україна, і як розуміти те, що сталося? Розбираємося.

РДК – це військова структура, створена у серпні 2022 року в Україні етнічними росіянами, які втекли з самої Росії і приїхали в Україну з Європи. Підрозділ російських добровольців увійшов до складу Інтернаціонального легіону, який сам знаходиться у складі Територіальної оборони ЗСУ. Тобто всі ці русскіє числяться у складі ЗСУ, а отже їхні вибрики кидають тінь на Збройні сили України.

РДК – це переважно російські ультраправі. Футбольні хулігани, націоналісти, а також люди з поглядами, дуже близькими до неонацизму. Наприклад, одне з гасел РДК – "русские воюют против россиян". Мається на увазі, що етнічні росіяни воюють проти нацменшин Росії. Одна з ідеологій РДК – побудова етнічної держави росіян. "Якщо Росія для росіян зменшиться до розмірів Москви, області або європейської частини, мене як націоналіста це цілком влаштує. Тут наші погляди з поглядами українських націоналістів збігаються", – говорив минулого року командир РДК Денис Нікітін.

Денис Нікітін – це лідер формування (він також брав участь у спецоперації у Брянській області, є на відео біля ФАП). Справжнє прізвище Капустін. Йому 38 років, народився у Москві, вивчав міжнародний бізнес у Німеччині та Нідерландах. Був футбольним хуліганом, скінхедом, організовував бої без правил та брав участь у бійках фанатів. У 2016 році на Чемпіонаті Європи у Франції, ймовірно, брав участь у бійці між росіянами і британцями, після якої двоє британців опинилися у комі. Канал Russia Today певний час виправдовував Нікітіна.   

Радіо Свобода

Після одної з бійок у Німеччині отримав кримінальну справу і заборону на в’їзд до ЄС на 10 років, а тому повернувся спочатку до Росії, а потім перебрався до України у 2017 році. Власник бренду одягу White Rex, на якому дуже часто можна побачити свастику. До війни Нікітін організовував змішані бої уже в Києві у клубі "Реконкіста", як пишуть ЗМІ, переважно для неонацистів. Самого Нікітіна теж часто називають неонацистом, в тому числі і західні журналісти.

Нікітін і його люди до літа воювали неофіційно як добровольці. В інтерв’ю він розповідав, що після організації РДК їм ЗСУ не давали нічого серйознішого за автомати, до росіян ставилися дуже насторожено. Разом з тим, він зізнається, що у складі РДК кого тільки нема. Є колишні фанати "Русской весни", неонацисти, колишні російські військові, колишні російські МВСники, колишні офіцери ФСБ.

РДК не увійшов до складу так званої Російської збройної опозиції, яку в Україні очолив колишній депутат Держдуми від Компартії Ілля Пономарьов.

Коли заходить мова про РДК, найперше питання, яке виникає, а чи це не "консерви" ФСБ, яких відправили в Україну формувати імідж нацистської держави? Не секрет, що російські футбольні хулігани і неонацисти існували під ковпаком спецслужб РФ.

Русский Добровольческий Корпус/Telegram

Не виключено, зараз російських "нациків" використовує у своїх інтересах ГУР, яке назвало зіткнення у Брянській області "продовженням трансформації Росії, її очищенням і звільненням від диктатури Путіна".

Але тут є кілька питань, які викликають сумніви у доцільності подібних спецоперацій. Яка користь від такого "набігу", окрім страху російських селян? На відео, яке самі бійці РДК опублікували, вони закликають підніматися на боротьбу проти Путіна. Нічого подібного не буде, бо цю подію у Росії сприймуть як набіг бойовиків, подібний до тих, які раніше відбувалися у селах Кавказу.

Інше питання – якої шкоди іміджу України завдала ця акція? Вже сьогодні у всіх західних ЗМІ будуть новини про атаку "російських націоналістів/неонацістів, які воюють у складі ЗСУ, на російську територію". Навряд чи після цього європейські лідери та ліберали зможуть адекватно обґрунтувати підтримку таких дій.

Чи була ця акція санкціонована кимось в Україні чи це самоуправство РДК? Чи була вона ініційована спецслужбами Росії? Кілька днів тому Збройні сили України повідомляли про можливі провокації на кордоні з Чернігівщиною з метою дискредитувати ЗСУ та українську боротьбу проти ворога. Ось маємо провокацію, яка може завдати шкоди процесу поставок зброї в Україну. Саме цього добивається Росія.

Відповідей на ці питання немає. Але хотілося б їх отримати.

Читайте також:
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина