Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Шахраї в мережі поширюють оголошення про "єДопомогу": Як не потрапити у пастку

Жодна соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, застерегли у поліції
Джерело: відкриті джерела

Шахраї продовжують активно у соціальних мережах ошукувати українців. Використовують вони у тому числі фейкові оголошення про оформлення "єДопомоги", повідомили у пресслужбі поліції Чернігівщини.

Поліцейські закликають громадян не переходити за подібними посиланнями та не вводити дані своїх банківських карток нібито для "зарахування грошей". А будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи, ЦНАПу тощо.

Деталі

Днями до поліції звернулася 62-річна мешканка Городні із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло близько 55 тисяч гривень. Жінка розповіла поліцейським, що у "Вайбері" вона побачила оголошення про оформлення "єДопомоги" та зацікавилася ним.

Для отримання коштів жінці пропонувалося перейти за вказаним у повідомленні посиланням, де завантажити мобільний додаток одного з банків. Після встановлення додатка їй зателефонувала особа, що назвалася представником банку. Незнайомець повідомив код для активації мобільного додатку. Також він попросив назвати останні чотири цифри номера картки та її пін-код, що нібито було потрібно для зарахування коштів.

Жінка виконала ці умови, після чого з її рахунку зникли гроші.

Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Нагадаємо, ми писали, що в Україні активізувалися шахраї, що збирають персональні дані українців. Зловмисники масово розсилають повідомлення про можливість отримання грошової допомоги від міжнародних організацій. Причому це відбувається фактично у всіх соціальних мережах, якими користуються українці. Громадянам пропонують пройти реєстрацію, де вони повинні вказати особисті дані – ПІБ, номер телефону, адресу і навіть посилання на свій профіль у соцмережах. 

Читайте також:
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук
Пообіцяли зробити "волонтерами" системи "Шлях" за 15 тис. доларів. У Львівській області викрили шахраїв
Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень