Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень

Оборудку організував 40-річний українець з Дніпра
Шахрайський call-центр
Джерело: Нацполіція

В Одесі ліквідували шахрайський call-центр, де громадян Чехії ошукали на 5,5 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Слідство встановило, що оборудку організував 40-річний українець з Дніпра. Як виконавців залучив двох громадян України та шістьох оголошених в міжнародний розшук за шахрайство у складі злочинної організації громадян Чехії.

"Зловмисники користувалися віртуальною телефонією з підміною номеру і дзвонили мешканцям Чехії, представляючись співробітниками державного контролюючого банківського органу", – йдеться в дописі.

Зазначається, що зловмисники схиляли потерпілих надати віддалений доступ до свого телефону чи комп’ютеру або ж дізнавалися реквізити банківської карти і переказували кошти на підконтрольні рахунки. Декілька таких випадків були успішними. Таким чином їм вдалося ошукати щонайменше 16 мешканців Чехії на понад 5,5 млн гривень.

В Україні стрімко зростає кількість шахраїв

За даними Опендатабот, в Україні стрімко зростає кількість шахраїв, тільки за перший квартал 2024 року відкрито на 20% більше справ за цією статтею, ніж за аналогічний період 2023-го.

У середньому цього року відкривають по вісім тисяч справ на місяць, тоді як торік – майже сім тисяч. А у 2021 році цей показник був меншим у чотири рази.

Загалом в Україні за 2023 рік відкрили 82,6 тисячі кримінальних проваджень за статтею про шахрайство. Це у 2,6 раза більше, ніж 2022 року, коли вперше за тривалий час в Україні спостерігався сплеск активності аферистів.

Читайте також:
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено